Klass 5 A, 5 B och 5 C är några bland årets vinnare i kartongmatchen. Foto: SVT/Björn Gustavsson

Hällbyskolan vann Kartongmatchen

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen korades vinnarna i Sveriges största återvinningstävling för barn. Mer än hälften av landets kommuner deltog och bland vinnarna var femteklassarna på Hällby skola i Eskilstuna.

Nästan 12.500 barn deltog i Kartongmatchen som arrangeras av Världsnaturfonden WWF och Tetra pak.  Syftet med tävlingen, som sker för femte året i rad, är att öka återvinningen av dryckeskartonger och även medvetenheten bland barn.

– Ett av tävlingsmomenten var att peppa familjen att återvinna under två veckor. Det fanns familjer som skapade familjeråd kring användningen av kartong. Och det fanns familjer som kanske inte hade återvunnit kartonger men som nu börjat, säger Pernilla Widén, lärare årkurs 5 på Hällby skola.

Bättre än föräldrarna

Enligt Världsnaturfonden och Tetra pak återvinns knappt 40 procent av alla dryckeskartonger i Sverige. Den genomsnittliga återvinningsgraden under tävlingen gick upp till 90 procent. Barnen på Hällby skola lyckades nå upp till hela 95 procent.

– Det var väldigt roligt att kunna vinna. Man blev mer insatt när man skulle samla in flera kartonger, säger Noomi Larsson, 11 år. 

– Mina föräldrar sorterar ganska bra, men efter tävlingen tror jag många föräldrar har börjat sortera ganska mycket, säger Adela Larsson, 11 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer