Misstänkt för Paris-attack jobbade i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Den man som misstänks ha attackerat en polis utanför Notre Dame-katedralen i Paris på tisdagen arbetade under en period som journalist på Södermanlands Nyheter i Nyköping.

Det var under tisdagseftermiddagen som en polis attackerades med hammare vid Notre Dame i Paris. Mannen som gick till attack ska ha skrikit ”det här är för Syrien”. Mannen sköts då av polis och vårdas nu på sjukhus.

Det har framkommit att mannen studerat och varit verksam som journalist i Sverige. Under en period 2009 arbetade mannen, som nu är i 40-årsåldern, även en kort period på tidningen Södermanlands Nyheter i Nyköping.

”Känns obehagligt”

– Det är klart att det känns obehagligt att veta en person som åtta år senare kan göra en sån här sak har jobbat här hos oss, men mycket kan hända på åtta år. Jag har ingen känsla av att det fanns någon oro kring den här personen då, säger Anna Falk, chefredaktör på Södermanlands Nyheter.

TV: Här går mannen till attack mot polisen

Anna Falk hittar totalt sju korta texter som mannen skrev under de veckor han var på tidningen och som publicerades. Men vare sig hon eller någon annan som var på redaktionen då, minns något speciellt av det korta inhoppet som mannen gjorde. Inte heller minns man varför han var på tidningen då.

Fortsatte inte arbeta

– Antingen var det en praktik eller ett kort vikariat, av något skäl valde vi att inte ha ett vidare samarbete, men om det var från vår sida eller från hans sida – att han inte var intresserad av att fortsätta eller om det var en praktik – det vet jag inte,  säger Anna Falk.

Mannen var också verksam på bland annat Sveriges Radio och Upsala Nya Tidning. Han fick under samma period även ett journalistpris mot diskriminering för en artikel i en tidskrift.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.