Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Alf Andersson, 82, äldst bland de förtroendevalda i Sörmland. Hör honom berätta hur hans politiska uppdrag påverkas av coronapandemin. Foto: SVT

Alf Andersson, 82, tvingas hålla sig borta från fullmäktige

Publicerad

Alf Andersson, ersättare för Socialdemokraterna i både fullmäktige och socialnämnden i Katrineholm, äger varken en mobiltelefon eller dator, men tycker ändå att han kan följa med i allt som sker inom kommunen.

Alf Andersson har valt bort både mobiltelefonen och datorn då han anser att det är för dyrt att äga.

– Det är en kostnadsfråga och jag tycker att jag har för lite användning av det. Men jag följer med ändå. Jag prenumererar på tidningar, lyssnar mycket på radion och tittar på nyheterna på tv, säger Alf Andersson.

Stoppas från möten

I mars beslutade Katrineholms kommun att banta ner kommunfullmäktige för att minimera risken för smittspridningen. Inga ersättare får vara på plats och endast 29 av 51 ledamöter ska vara med. Så även om Alf Andersson inte hade tillhört riskgruppen på grund av sin ålder skulle han uteslutits från de fysiska möten då han är en ersättare.

För att kunna ta del av kallelser och handlingar använder Alf Andersson en läsplatta som han fått av kommunen.

– Jag vet inte om jag har internet på den, men jag kommer åt allt det politiska och är nöjd med informationen som jag får på det viset, säger han.

Ser inga problem med representativitet

Närmare var fjärde förtroendevald i Katrineholm är 65 år och äldre. Något som Alf Andersson inte anser vara problematiskt.

– Fördelen med oss gamlingar är att vi har oerhörd erfarenhet av både det ena och det andra. Så det är inte ett dugg farligt, säger han.

Alf Andersson menar att han som pensionär har mer tid för att engagera sig. Förutom politiken är han även med i PRO:s distriktstyrelse i Sörmland och hyresgästföreningen i Katrineholm och Vingåker.

– Man ser olika vinklar och får fler perspektiv på saker som är bra i en kommun och sånt som går sämre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer