Foto: Petter Rybäck

Han mötte en av Sjundavargarna

Uppdaterad
Publicerad

Tärd och mager var den varg som naturfotografen Petter Rybäck mötte i skogen. Han är övertygad om att det är tiken i Sjundareviret och att hon har diat valpar.

Jägarna hittade inte sitt villebråd. Vid midnatt gick tidsfristen ut för skyddsjakt på en av vargarna i vargparet i Sjundareviret. En som däremot fick närkontakt med en av vargarna tidigare i somras är naturfotografen och Södertäljebon Petter Rybäck.

I juni gick han i skogen i trakterna nära Molstaberg, där vargparet rivit ett 60-tal får från djurägare, för att fotografera tjädrar. Istället skulle han och hans sambo hamna öga mot öga med en varg. Han är övertygad om att det är vargtiken i Sjundareviret. 

Vargarna i Sjundareviret

– Den är ju tärd och mager och man ser att hon har utdragna spenar. Troligtvis har den diat valparna, säger han.

”Vi stod och stirrade på varandra”

Han har tidigare fotograferat spår av varg och vargspillning i området och skickat in bilder till länsstyrelsen. Men när han hamnade mycket nära en livs levande dröjde varg det innan han förstod vad det var för djur.

– Plötsligt ser jag någonting som stirrar på mig när jag titta upp. Då börjar jag ta bilder direkt. Vi står och tittar på varandra i en minut kanske, och jag fotar hela tiden. Vi stod och stirrade på varandra ett tag innan den gick in i skogen, berättar Petter Rybäck för SVT Sörmland och tillägger att han grämer sig för att han in upphetsningen inte fick till skärpan på kameran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargarna i Sjundareviret

Mer i ämnet