Han påverkas när vattenkraften miljöomprövas: ”Övertolkat EU-direktivet”

Publicerad

Vattenflödet i sörmländska Ålberga har påverkats av människan i flera hundra år. Men det är något som kan ändras genom den nationella planen för omprövning av vattenkraften.

I februari nästa år hamnar vattenkraften i Ålberga under lupp när den nationella planen för omprövning av vattenkraften inleds. Ålberga är med i den första grupp som ska prövas – något som kan leda till ombyggnationer för att bland annat underlätta för fisk att ta sig förbi dämmorna.

”Övertolkat”

Men det här är något som Gustaf Hellström, som driver vattenkraftverk i Ålberga, hoppas slippa.

Fisk i sjön

Enligt honom skulle en ombyggnation inte gynna fisken och samtidigt leda till mindre ekonomisk inkomst samt att elproduktionen sjunker.

– Till att börja med tycker vi att Sverige övertolkat EU-direktivet, säger Gustaf Hellström.

I klippet ovan kan du höra hans argument kring varför vattenkraftanläggningarna i Ålberga inte behöver förändras.

Flera direktiv

Havs- och vattenmyndigheten, som har uppdraget att genomföra riksdagens beslut om den nationella planen, håller inte med om kritiken.

– I många år har EU-kommissionen riktat kritik mot hur Sverige hanterar verksamheter som påverkar vatten, bland annat vattenkraftverk. Det finns flera olika direktiv inom EU, säger Anders Skarstedt som är utredare på myndigheten.

I klippet nedan beskriver han vad han menar är missuppfattningar kring att den nationella prövningen bara skulle gälla dricksvatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fisk i sjön

Mer i ämnet