Hör Erik Berg berätta om varför han tar strid mot Strängnäs kommun för att hans Alzheimersjuka hustru Anita ska slippa den 30-procentiga hyreshöjning som aviserats. Foto: Privat/Albin Aghamn/SVT

Han strider mot hyreshöjning på demensboendet: ”Är orimlig”

Uppdaterad
Publicerad

Anita Berg som bor på ett demensboende i Strängnäs är en av 373 brukare som berörs när kommunen byter hyresmodell. I hennes fall ökar hyran med 30 procent. Hennes man Erik Berg kallar höjningen för oskälig och har tagit strid för att kommunen ska tänka om.

– Jag är väldigt nöjd med boendet som sådant, men den nya hyran är orimlig, säger han.

Strängnäs kommun har under en lång tid dragits med en ojämn hyressättning på sina boenden inom vården av personer med funktionsnedsättningar och inom äldreomsorgen.

Flera höjda hyror

Efter en utredning beslutades att bruksvärdesprincipen skulle tillämpas. Det har fått till följd att många av de brukare som hyr bostad av kommunen fått en betydligt högre hyra än tidigare.

I Anitas fall handlar det om en höjning från 5 401 kronor i månaden till 6 995 kronor. Omvårdnaden betalar hon för separat och den ingår inte i hyran.

Socialchefen svarar

Erik Berg är en av 24 personer som klagat på hyreshöjningar och hans ärande ligger nu hos hyresnämnden.

Socialchefen Karin Krönenstedt säger att hon har förståelse för kritiken, men menar samtidigt att det inte är en oskäligt hög hyra.

Det här är bruksvärdesprincipen

Enligt lagen är bruksvärdet det värde en lägenhet har för en hyresgäst och det är med hänsyn till det värdet som hyran ska fastställas.

En lägenhets bruksvärde bestäms bland annat av dess storlek, modernitetsgrad, planlösning, läge inom huset, reparationsstandard och ljudisolering.

Även faktorer som husets allmänna läge, boendemiljön i stort och närhet till kommunikationer påverkar bruksvärdet.

Källa: Boverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.