Han menar att krykan befinner sig i kris och vill nu, 500 år efter Luthers reformation, se något liknande. För att uppmärkasamma läget vandrar Gösta Tingström runt Sveriges domkyrkor. Foto: SVT/TT

Han protestvandrar runt Sveriges domkyrkor

Publicerad

Prästen Gösta Tingström kommer idag och imorgon att gå runt domkyrkan i Strängnäs. Detta för att, likt Martin Luther, reformera kyrkan.

– Vi behöver verkligen ändra på mycket nu också, säger Gösta Tingström.

På tisdag är det 500 år sedan Martin Luther reformerade den svenska kyrkan. Nu vill Gösta Tingström göra detsamma då han menar att kyrkan är i en djup kris och att bänkarna står tomma. Han är präst, men är inte anställd av Svenska kyrkan och Strängnäs domkyrka är den tolfte av Sveriges 13 domkyrkor som han vandrat runt.

– Det finns så många som vill så mycket men som inte känner sig hemma så som kyrkan ser ut nu, säger han.

Konkret då, vad är det du vill förändra?

– Luther tyckte att man inte skulle tala latin i kyrkan, utan hemspråket. Så att folk förstod vad man pratade om. Jag tycker att vi fortfarande sysslar med latin inom kyrkan, sådant som folk inte begriper och inte funkar. Vi måste göra om vår vardagsgudstjänst.

Vill vända på perspektivet

Han tycker även att man borde försöka ta kontakt med folk för att höra vilka frågor som är viktiga för dem och ta upp frågorna under ceremonier.

– Det kan vara en skilsmässa, någon som tagit sig igenom en svår sjukdom, någon som funderar över Nordkorea-situationen eller #metoo-rörelsen. Allt det kan man göra ceremonier om, säger Tingström.

Präst i sociala medier

Cristina Grenholm är präst och kyrkosekreterare i Svenska kyrkan inom Uppsala stift och delar till vis del Gösta Tingströms bild av kyrkan.

– Det är inte en bild jag delar fullt ut. Vi hade 15 miljoner gudstjänstbesök förra året till exempel. Men det är klart att vi behöver bli mer angelägna om att nå ut till människor, säger hon.

– Vi hänger med bra i utvecklingen. Vi har till exempel en präst på heltid som bara arbetar med sociala medier och där når vi ju ut i många dialoger och möten med människor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.