Ett stort område spärrades av kring villan i Strängnäs i samband med attentatet den 3 april. Foto: Pontus Stenberg

Handgranat och tårgasfackla kastades in i Strängnäsvillorna

Publicerad

I början av april kastade någon in ett föremål genom ett villafönster i Strängnäs. Nu avslöjar polisen att det var en tårgasfackla.

Det var natten till den 3 april som flera personer fick föras till sjukhus efter att någon kastat in ett föremål genom ett villafönster.

– Det var en tårgasfackla som kastades in i villan i Strängnäs och barnfamiljen som bor där fick i sig av gasen. Den ger inga bestående skador men är naturligtvis obehaglig, säger kriminalinspektör Henrik Hägglund.

SVT har tidigare berättat om att personerna som bor i villorna är nära släkt med varandra, samt att familjeföretaget i Södertäljetrakten som tidigare blivit utsatt för brandattentat vid två tillfällen. Nu jobbar en speciell utredningsgrupp med attentaten i Stallarholmen och Strängnäs.

– Det här är väldigt svårutredda fall och det finns koppling mellan fallen, säger Hägglund.

Risk att det skulle börja brinna

Den senaste händelsen i Strängnäs rubriceras nu som försök till grov misshandel och försök till grov mordbrand.

– Eftersom en tårgasfackla brinner med en öppen låga fanns det en risk att det skulle börja brinna i huset, säger Hägglund.

I Stallarholmen var det en handgranat som exploderade i närheten av en bil.

– Ingen person kom till fysisk skada men en handgranat är gjord för att döda och hade någon varit i närheten kunde det ha gått illa, säger Hägglund.

Hur polisen går vidare i den speciella utredningsgruppen vill inte kriminalinspektör Henrik Hägglund gå in på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer