Hanna Stjärne och Eva Burman vill att hot och våld mot journalister tas på allvar. Foto: Anders Wiklund/TT & SVT

Eva Burman och Hanna Stjärne: Ta signalerna om hot mot journalistik på allvar

Uppdaterad
Publicerad

Hur fri är kulturen och det fria ordet? Den frågan ställer sig SVT:s VD Hanne Stjärne och Sörmlands medias utgivare Eva Burman i en gemensam debattartikel som publicerats på Eskilstuna-Kuriren.

I debattartikeln som publicerats av Eskilstuna-Kuriren uttrycker Hanna Stjerne och Eva Burman sin vilja att inrikesminstern Mikael Damberg tar frågan om hot mot journalister på allvar.

Eskilstuna-Kuriren, Katrineholms-Kuriren och Södermanlands Nyheter har under flera år fått utstå hot, hat och påverkansförsök, enligt Eva Burman och Hanna Stjärne skriver i debattartikeln att SVT hanterar omkring 35 ärenden om hatmejl, ofredanden, olaga hot och våldshandlingar varje dag.

En stor mängd av ärendena är så allvarliga att de polisanmäls och SVT:s kostnader för säkerhet har fyrdubblats de senaste fem åren.

Debatt med inrikesministern

Under dagens seminarium ”Hur fri är kulturen och det fria ordet” medverkar bland andra inrikesminstern Mikael Damberg som ska debattera kring budskapet från Hanna Stjärne och Eva Burman till Damberg som är: ”Vad krävs för att du ska ta våra signaler på allvar?”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer