Signar Mäkitalo är smittskyddsläkare i Sörmland. I klippet berättar mer om vad de nya råden innebär. Foto: SVT

Här är de nya rekommendationerna i Region Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Efter att smittspridningen ökat i länet har nu smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo beslutat att införa nya rekommendationer som börjar gälla den 15 mars. De befintliga coronaråden förlängs också.

– Om det skulle bli ännu värre med smittspridningen så kan de förlängas ännu mer, säger han.

Smittan fortsätter att öka i länet. Antalet coronafall har ökat i sex av länets nio kommuner. Under vecka 9 var det totalt 704 nya covidfall i Sörmland. Det är en ökning med 107 fall jämfört med vecka 8 då 597 fall konstaterades.

Den här negativa utveckling är den stora anledningen till att de nya råd kommer att införas från och med den 15 mars till den 6 april.

Coronaviruset i Sörmland

– Vi måste anpassa oss till att vi fått ett virus som sprider sig mycket snabbare och lättare. Det är därför jag vill trycka extra på hur viktigt det är att följa de här rekommendationerna och hålla de här rejäla avstånden, säger Mäkitalo.

Huruvida de här rekommendationerna har gett effekt eller inte är svårt att säga, menar Signar.

– Däremot har vi sett att användandet av munskydd i kollektivtrafiken i Eskilstuna har ökat från 19 till 38 procent för att sedan gå ner till 33 procent. Men jag tror att de har gett effekt, säger han.

Här är de nya rekommendationerna i korthet:

• Alla i ett hushåll rekommenderas att vara hemma om man har covidsymptom.

• Alla i ett hushåll ska stanna hemma i en vecka om någon i hushållet har bekräftad covid-19.

• Huvudman för skolor ska se till att vuxna ska kunna hålla 2 meter avstånd i skolans lokaler.

• Alla affärsinnehavare uppmanas att se till så att de som arbetar och besöker affärerna följer råden för att minska smittan.

I klippet ovan kan du höra smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo berätta mer om vad de nya råden innebär.

Rekommendationer sedan tidigare:

• Avstå från icke nödvändiga resor. Om du måste resa, gör det på ett smittsäkert vis.

• Munskydd föreslås i kollektivtrafiken för personer födda 2004 och tidigare vid alla tider på dygnet.

• Man rekommenderas också att använda munskydd i miljöer där det är svårt att hålla avstånd i inomhusmiljö. Detta avser inte förskolor eller klassrumssituationen i grund- och gymnasieskola.

• Sörmlänningarna uppmanas att begränsa antalet nya nära kontakter samt undvika platser som kollektivtrafik, köpcentrum och butiker om det är risk för trängsel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet