Peter Lantz från länsstyrelsen i Sörmland gör nu en skötselplan inför att platsen kommer bli en del av ett nytt naturreservat. Foto: Albin Aghamn

Här är Sörmlands högsta punkt

Publicerad

123 meter över havet – det mäter Sörmlands högsta punkt. I Skogsby utanför Stavsjö finns berget som står över alla andra i länet. Och nu kommer området bli naturreservat.

– Kanske inte så mycket att skryta med, men det är ändå en hyfsad bestigning, säger naturvårdshandläggaren Peter Lantz vid länsstyrelsen.

Att ta sig från parkeringsplatsen upp till toppen av Vensbrinksberget är något som de flesta klarar. Däremot är det inte tillgänglighetsanpassat för personer som använder rullstol.

Sörmlands sommartoppar

Torn med milsvidd utsikt

Väl uppe möts besökaren av ett tolv meter högt torn som byggts på initiativ av Sörmlandsleden, och uppe i tornet kan man njuta av den milsvida utsikten.

Nu ska området bli naturreservat, och Peter Lantz från länsstyrelsen är där för att hämta in underlag för en skötselplan.

Blir naturreservat

– För friluftslivet blir det ingen skillnad alls. Men det innebär att det inte kommer att bli någon skogsavverkning här, säger han om platsen som är en del av Sörmlandsleden.

Och hur står sig då länets högsta punkt i jämförelse med grannarna? Vi slår Stockholm (111 meter över havet) och Uppsala (118) men blir slagna av Östergötland (328), Västmanland (331) och Örebro (436).

Så hittar du hit:

Kör nya eller gamla E4:an till Stavsjö som ligger ca 4 mil väster om Nyköping. I Stavsjö finns skyltar som visar vägen mot Skogsby. Efter ca 6 km på Skogsbyvägen ligger Åbo gamla skola. Där finns en av Sörmlandsledens etappskyltar som är gräns mellan etapperna 30 och 31. Fortsätt ytterligare 3 km på Skogsbyvägen och du kommer till en P-plats med Sörmlandsledens skyltar.

Koordinater: N 58°47,444' E 16°19,664'

Källa: www.sormlandsleden.se/vandring/rundslingor/skogsbyslingan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sörmlands sommartoppar

Mer i ämnet