Gisslandramat på Hällbyanstalten och en älg som hoppade in genom ett fönster på Mälarsjukhuset är två av SVT Nyheter Sörmlands mest lästa nyheter år 2021. Foto: Christine Olsson/TT/Privat

Här är SVT Sörmlands mest lästa nyheter 2021

Uppdaterad
Publicerad

Intagna på Hällbyanstalten höll kriminalvårdare som gisslan och krävde pizza, en chef på ett äldreboende i Eskilstuna vaccinerade sin egen familj i stället för personalen. Här är några av SVT Nyheter Sörmlands mest lästa nyheter år 2021.

1. Båda kriminalvårdarna på Hällbyanstalten har släppts

Två kriminalvårdare togs som gisslan av två morddömda intagna på Hällbyanstalten i Eskilstuna i slutet av juli – en händelse som blev en av sommarens största nyheter. De intagna begärde att samtliga intagna på avdelningen skulle få kebabpizza, vilket man till slut levererade till anstalten. Efter nästan nio timmar var gisslandramat över.

2. Chef på äldreboende gav coronavaccin till sin familj – ”oacceptabelt” enligt verksamhetschef

De boende på ett äldreboende i Eskilstuna kommun vaccinerades mot covid-19. När det blev över vaccindoser var tanken att personal på plats skulle vaccineras i första hand – och att ledig personal skulle ringas in i andra hand. Men då valde chefen på boendet att vaccinera sin egen familj i stället för att ringa in ledig personal.

3. Allt fler behandlas för sköldkörtelproblem – störst ökning bland män

En av de vanligaste kroniska sjukdomarna i Sverige är sköldkörtelproblem. Statistik visar att allt fler behandlas för just sköldkörtelproblem, och att ökningen är som störst bland män.

4. Älg hoppade in genom fönster på Mälarsjukhuset

En söndag i september fick Mälarsjukhuset i Eskilstuna oväntat besök. En älgtjur hoppade rakt in genom ett fönster på ortopedavdelningen, som lyckligtvis var stängd den dagen.

5. Stor brand i ladugård i Vingåker – två byggnader nedbrunna

En kraftig brand bröt ut i en ladugård i Sävstaholm utanför Vingåker i början av september. Elden spred sig till flera byggnader och både MSB och privatpersoner hjälpte räddningstjänsten med släckningsarbetet.

6. SD-politiker häktas för styckmord i Nyköping

I mitten av september hittades kroppsdelar i en kanal i Stockholm. Omkring två månader senare häktades en SD-politiker i Nyköping, misstänkt för mord.

7. Anmäler läkare på vårdcentral: ”Aldrig blivit så kränkt och förnedrad”

En läkare på en sörmländsk vårdcentral anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, av en patient. Enligt anmälan ska läkaren ha förnedrat och diskriminerat patienten – bland annat på grund av patientens viktproblem.

8. 14-åring skjuten i Eskilstuna

En lördagskväll i november sköts en 14-årig pojke i ett bostadsområde i Eskilstuna. Hans skadeläge var allvarligt, men stabilt.

9. 20 bränder på olika platser i Eskilstuna – insats vid polishuset

En natt i maj utbröt omkring 20 olika bränder på olika platser i Eskilstuna. Även polishuset attackerades. Polisen misstänkte att det rörde sig om en samordnad attack och senare kunde man gripa tre personer.

10. Historien bakom det makabra fotot av sista offentliga avrättningen: ”Är unikt”

Två män dömdes till döden för ett brutalt dubbelmord och avrättades samtidigt tidigt en morgon i maj för 145 år sedan. I Malmköping lever minnet kvar efter den sista offentliga avrättningen i Sverige – mycket tack vare ett unikt fotografi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.