Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när fiskaren fångar ett gäddyngel från Långsjön, som sedan ska vandra ut mot havet. Foto: SVT

Här fångas resultatet av fem års gäddjobb: ”En explosion av liv”

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste åren har den igenväxta och uttorkade våtmarken Långsjön återskapats och är nu åter på väg att bli ett viktigt lekområde för den kustvandrade gäddan. När SVT är på plats vimlar det av unga gäddor på väg ut mot havet.

I augusti 2017 togs det första spadtaget till det som nu är navet i gäddfabriken, dammen i ena änden av Långsjön och fiskvägen runt den. Tanken var bland annat att projektet ska bidra med minskad övergödning i Östersjön. De fyra-fem år som det skulle ta att bygga och etablera det hela har nu gått.

Rikare djurliv

Resultatet är en våtmark som på våren vattenfylls och på sommaren torkar ut, ett myllrande fågelliv och en stor mängd gäddor som trivs i det grunda och varma vattnet på vårkanten.

– Det är en explosion av liv på olika sätt, både under ytan och ovanför, säger Nils Ljunggren, regionchef på Sportfiskarna.

Frågetecken kring resultat

Ett av huvudmålen med projektet är att få de vuxna gäddorna att varje vår vandra upp från havet och åter leka i den optimerade miljön i Långsjön. Exakt hur det fallit ut är ännu svårt att slå fast enligt Nils Ljunggren. Från forskarhåll väcktes det för några år sedan frågor kring gäddfabrikerna och vad de egentligen ger för resultat – men senare års studier visar på ökat gäddbestånd vid kusterna i anslutning till andra gäddfabriker.

Enligt Nils Ljunggren går det åt rätt håll i Långsjön och varje år fångas hundratals vuxna gäddor till skillnad från enstaka innan restaureringen.

– Men det är fortfarande förmodligen flera år kvar innan vi får tillbaka ett starkt havsvandrande bestånd av gädda och det beror ju på att det här inte är ett system för sig själv utan vad som händer i Östersjön är också viktigt för hur det ska lyckas, säger Nils Ljunggren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.