Eskilstuna och Nyköping har flest krogar som får ha öppet till klockan ett eller senare. Foto: SVT arkiv

Här får flest krögare i Sörmland hålla öppet sent

Publicerad

Eskilstuna, Nyköping och Katrineholm är de tre kommuner i Sörmland som har flest krogar som får hålla öppet efter klockan ett på natten, det visar en sammanställning som Nyhetsbyrån Siren har gjort.

Toppar listan gör inte helt oväntat Stockholms kommun. Huvudstaden hade 236 krogar med serveringstillstånd efter klockan ett under 2018.

Eskilstuna är den kommun i Sörmland som har flest krogar som får hålla uppe sent. Kommunen hamnade på en 49:e plats i landet.

– Tanken är att kommunerna ska anpassa tillståndsgivningen till de lokala förutsättningarna. Men självklart är det en trixig situation att ansvara för alkoholpolitiken samtidigt som man måste se till sådant som tillväxt, näringsliv och nöjesliv. Alkohollagen är dock en skyddslagstiftning och har därmed företräde, säger Marie Risbeck, enhetschef på Folkhälsomyndigheten till Nyhetsbyrån Siren.

”Man går inte ut på samma sätt”

Katrineholm, som ligger trea på listan i Sörmland, har under de senaste åren utfärdat färre serveringstillstånd till krogar som vill hålla öppet efter klockan ett på natten. Och så ser det ut även i resten av landet. Antalet tillstånd för alkoholservering ökade från 2008 till 2014, men har sedan dess sjunkit med ungefär 130 stycken.

– Jag tror det beror på att man inte går ut på samma sätt längre. I en kommun som Katrineholm går de flesta hellre till restauranger med uteserveringar tidigare på kvällen, säger Linda Fager, alkoholhandläggare på Katrineholms kommun.

Varför då?

– Det är svårt att säga, men många krogar vill inte ha längre öppet än så. Vi har nog bara ett ställe som har öppet till klockan två, säger hon.

Antal serveringstillstånd efter klockan 01 i Sörmland (2018)

Eskisltuna: 16

Nyköping: 14

Katrineholm: 7

Strängnäs: 7

Trosa: 3

Flen: 2

Gnesta: 2

Oxelösund: 2

Vingåker: 1

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.