Olof var en av dem som fick vaccinet mot covid-19 på härbärget i Nyköping. Om några veckor blir det en andra dos. Foto: SVT

Här får hemlöse Olof första vaccindosen

Publicerad

Som ett led i fas tre av covidvaccineringen i Sörmland så får nu hemlösa och socialt utsatta sin första dos. På härbärget i Nyköping låg en känsla av lättnad i luften när en efter en togs om hand av regionens sjuksköterskor.

Vaccinationen inleddes vid lunchtid på torsdagen. Stadsmissionen har under en tid fört dialog med Region Sörmland om att få till ett vaccinationstilfälle inom ramen för fas tre.

20 av 24 vaccinerades

Anmälan togs in muntligt så fort allt blev klart och 24 namn fanns på listan inför och 20 dök upp. Om fem veckor samlas alla igen för dos två.

Coronaviruset i Sörmland

– Det är klart att jag gärna sett det dubbla, men 20 är en bra siffra tycker jag. De allra mest utsatta har varit här, säger Marika Eklund, verksamhetschef för Stadsmissionen i Nyköping.

Eskilstuna på måndag

På måndag kommer samma procedur att genomföras på Stadsmissionen i Eskilstuna.

– Det här är ju historiskt och något vi väntat på i ett år. Det här har vi längtat efter, säger Marika Eklund.

I videon ovan kan du se när vaccinationen på härbärget startade

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet