Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här får Nyköpingsbor hämta gratis vatten till poolen Foto: SVT

Här får Nyköpingsbor hämta gratis vatten till poolen

Publicerad

I Nyköping råder fortsatt förbud mot att använda dricksvattnet till bevattning i stora mängder. Men nu ordnar kommunen så att privatpersoner kan fylla sina pooler eller vattna sina trädgårdsväxter på annat sätt.

Från och med imorgon torsdag kan Nyköpingsbor hämta vatten från Fruängskällan i centrala Nyköping, helt gratis.

Anledningen till att det råder förbud mot att använda det vanliga dricksvattnet till bevattning är att grundvattennivåerna är låga sedan förra sommarens torka. Men just där Fruängskällan ligger är nivån så hög att vatten måste pumpas bort för att hålla fastigheterna torra.

Hittills har vattnet pumpats rakt ut i Stadsfjärden, men nu vill kommunen att vattnet i stället ska komma till nytta.

– Vi vill erbjuda våra kommuninvånare vatten till trädgården och pooler, säger Nyköpings kommuns driftschef Anders Jäger.

Bara privatpersoner

Källans vatten är inte godkänt att dricka men går utmärkt att bada i och vattna med, enligt kommunen. Efter att kranen öppnas den 16 maj kommer personal att finnas på plats under förmiddagarna, varje tisdag och torsdag.

Erbjudanet gäller bara privatpersoner. Företagare som behöver vatten till sin produktion hänvisas fortsatt till att köpa vatten i särskilda vattenkiosker vid Idbäcksvägen och Kungshagsvägen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyköping

Mer i ämnet