De nya vindkraftverken som planeras byggas utanför Trosa, Oxelösund och Nyköping kan bli dubbelt så höga som dagens vindkraftverk. Foto: TT

Här kan 250 vindkraftverk byggas

Uppdaterad
Publicerad

En ny vindkraftpark planeras utanför Trosa, Oxelösund och Nyköping. 250 vindkraftverk kan bli dubbelt så höga som de verk som finns i dag.

– Det låter helt osannolikt egentligen, säger Maria Brolin, som är ansvarig för projektet.

Den nya vindkraftparken utanför kusten i Trosa, Oxelösund, Nyköping och Norrköping, som SN var först med att rapportera om, kan komma att stå för ungefär tio procent av Sveriges årliga elproduktion.

Det är Svea Vind Offshore som ligger bakom projektet, som har pågått sedan förra året.

”Mer energi till havs”

Planen har sedan dess varit ute på samråd, men nu ska ett nytt samrådsmöte hållas då man har sett att vindkraftverken med hjälp av ny teknik kan bli dubbelt så höga som de verk som finns i dag. Upp till 325 meter höga.

– Det låter helt osannolikt egentligen i och med att man har byggt så mycket lägre i dag, men tittar vi historiskt ökar höjden hela tiden. Det är själva rotorn som behöver bli större. Det blåser mer ute till havs och om vi dessutom har en betydligt större rotor än vad vi kan ha på land kan vi ta vara på energin bättre. Vi kan producera mycket mer energi till havs, säger projektansvarig Maria Brolin.

Två mil utanför fastlandet

Det är 250 vindkraftverk som planeras inom ett område av 280 kvadratkilometer. Vindkraftparken är tänkt att byggas två mil utanför fastlandet. 

– Vi vill hamna tillräckligt långt ut för att inte hamna för nära de boende, säger Maria Brolin.

I slutet av november kommer ett uppföljande samrådsmöte att hållas med kommuner och länsstyrelsen för att diskutera planen.

Flera synpunkter på planen

Bland annat måste man se till att det är ett skyddsavstånd om 500 meter till den sjöfarled som finns i området.

– Eftersom det kommer att vara 1,5 kilometer mellan varje vindkraftverk är det lätt att öppna upp en sådan. Vi tar också in synpunkter om fåglar och där behöver vi se hur vi kan bygga för att minska påverkan på fågel. Det är viktigt för oss.

Byggandet av vindkraftparken beräknas starta tidigast 2021. Men innan dess ska bland annat kommunerna, boende i området och Försvarsmakten inkomma med synpunkter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.