Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Där ska du vara extra vaksam. Hör polisen Jan Olevall om platserna där man kan räkna med att det dyker upp vilt – och svarar på frågan om man själv får avliva ett trafikskadat vilt. Foto: SVT

Polisens tips: ”Här kan du räkna med att det kommer vilt”

Publicerad

Det är mycket vilt i Sörmland och nu när den ljusa tiden på dagen blir kortare ökar risken för viltolyckor. Förra året var det som mest olyckor under oktober i lokalpolisområde Nyköping.

– När folk åker till och från jobbet sker det nu i gryning och skymning och det är då som viltet rör sig som mest, säger Jan Olevall, länsansvarig polis för viltolycksorganisationen i Sörmland.

För att minska risken för att drabbas av en olycka uppmanar polisen till större uppmärksamhet.

– Jag tror inte att folk vet hur mycket vilt det finns i Sörmland, annars skulle de inte köra så fort som de gör, säger Jan Olevall.

Hastigheten avgörande

Just hastigheten är den mest avgörande faktorn till olyckor, menar polisen.

– Sänker man hastigheten ytterligare i just gryning och skymning samt håller uppsikt på sidorna av vägen och låter mobiltelefonen vara, så har man stora möjligheter att undvika kollision, säger Jan Olevall.

Över 1 600 viltolyckor

Bara i år har det skett över 1 600 viltolyckor i Sörmland och under förra året rörde det sig om över 3 600, enligt det nationella viltolycksrådet.

– Man har skyldighet att meddela polismyndigheten och märka ut platsen så att en eftersöksjägare kan spåra djuret om det försvunnit från olycksplatsen. Gör man inte det så kan det bli dagsböter, säger Jan Olevall.

Platserna där du ska vara extra vaksam – hör polisen Jan Olevall i videoklippet ovanför om var det är extra stor risk för viltolycka

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer