Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Daniel Wennersten om platserna i Eskilstuna som kan bli mörkare. Foto: SVT

Här kan vägbelysning släckas i Eskilstuna – vill spara pengar och energi

Uppdaterad
Publicerad

I ett försök att spara pengar och el planerar Eskilstuna kommun att släcka vägbelysning på utvalda sträckor. Torshällavägen och Västerleden kan bli först ut, säger Daniel Wennersten, områdeschef för stadsmiljön.

– Vi tror att det är lämpliga platser utifrån trygghetssynpunkt.

Kommuner i hela landet ser över elkostnaderna och Eskilstuna är inget undantag. Genom att släcka varannan lyktstolpe hoppas man kunna spara pengar.

Försöket är tänkt att inledas om ett par veckor men ännu är mycket oklart. Man vet till exempel inte hur mycket pengar man kommer spara på den delvisa nedsläckningen. Det får framtiden utvisa.

Parallellt med den här åtgärden ska man försöka tidigarelägga bytet till LED-armaturer i gatubelysningen för att spara ytterligare pengar.

Julbelysningen blir kvar

För den som är orolig för att julbelysningen i Eskilstuna dras in av besparingsskäl har Daniel Wennersten lugnande besked.

– Tanken är att den ska upp som vanligt även den här vintern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.