Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör projektledaren för flytten Pasi Rönkkö berätta hur det kommer att gå till. Foto: Erika Landt/SVT

Här påbörjas flytten av det gamla godsmagasinet i Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

Med lyft och räls kunde flytten av ett 100 år gammalt godsmagasin i Nyköping påbörjas under tisdagen. Planen är sedan att det ska finnas plats för en infart till ett busstorg vid det nya resecentrumet. Men tanken är inte att byggnaden ska försvinna helt.

– Det är ju värdefullt kulturmässigt. Det är ju en av få godsmagasin som finns kvar i Sverige så det vill man behålla, säger Pasi Rönkkö, Nyköpings kommuns projektledare för flytten.

Flytten väntas pågå i två dagar och planen är sedan att det ska bli en infart till ett nytt busstorg på godsmagasinets gamla plats.

I videon: Se vart godsmagasinet ska flytta och vad det ska användas till.

Byggstarten fick skjutas upp

Flytten är en del av arbetet med det nya resecentrumet som, om allt går enligt plan, senare ska kopplas ihop med den framtida snabbjärnvägen Ostlänken.

Förra året kom beskedet att resecentrumets byggstart skulle skjutas upp på grund av att Trafikverket avbrutit en upphandling. Tanken var då att det istället skulle ske till hösten i år och att de sista delarna av bygget, som är ett samarbete mellan kommunen och Trafikverket, skulle kunna färdigställas under 2028.

– I och med det som hände med upphandlingen förra året så blev det en förändring i tidsplanen. Men den tidsplanen som vi haft sedan dess, den ligger fast, säger Johan Dahlrot, kommunens projektledare för bygget av resecentrum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.