Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur används hundar i försvarsmakten och vad krävs för att en hund ska rekryteras? Hör hundföraren Viljo Heikkilä som här tillsammans med Mattias Norrman söker av ett skogsparti med hjälp av hunden Quentin. Foto: SVT

250 soldathundar ska rekryteras till försvarsmakten i år

Uppdaterad
Publicerad

– Det man måste vara medveten om när man går in i den här hundutbildningen, är att man kommer bli en svensk soldat tillsammans med sin hund.

Det säger Nils-Göran Larsson, instruktör på Eskilstuna brukshundklubb. Han är dessutom så kallad FM-kontrollant som ser till att försvarsmakten får in rätt hundmaterial.

Svenska brukshundklubbar har tagit på sig att leverera 250 hundar per år till försvarsmakten. Hundarna ska kunna användas under krig för att söka av områden, men också till exempel klara av att hitta försvunna personer eller hjälpa till att vakta ett område.

Eskilstuna brukshundklubb är en av klubbarna som håller kurser och tar fram lämpliga hundar till militären.

FM-kontrollanten Nils-Göran Larsson i förgrunden har till uppgift att se till att försvarsmakten får rätt hundunderlag. I bakgrunden syns från vänster: hemvärnets Mattias Norrman, hundföraren Viljo Heikkilä samt hunden Quentin. Foto: SVT

”Färskvara”

Utbildningen av hundarna kan se olika ut, säger Nils-Göran Larsson. Det finns intensivkurser, men också internat-varianter eller mer traditionella kurser där hundarna tränas någon gång i veckan under en längre tid.

– Sedan är det ju en färskvara. Man måste fortsätta träna sin hund, säger Nils-Göran Larsson.

Flera krav

För att en hund ska hålls måttet både ute i fält eller under krig i ett tätbebyggt område, så ställs flera krav. Både på hunden och hundföraren.

I klippet möter du soldathunden Quentin och hundföraren Viljo Heikkilä som berättar mer om kraven samt vad en utbildad hund kan användas till.

En hund som ska fungera inom försvarsmakten måste klara av mycket. Bland annat att bli buren av sin hundförare. Här bär Viljo Heikkilä hunden Unique på axlarna. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer