Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se deltagarna speedejta med företagarna och hör Muna Saeed och Fatou Faye Njie berätta vilken skillnad det har blivit med ett jobb. Foto: Aymen Mussa/SVT

Här får arbetssökande kvinnor speeddejta med företagare i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Föreningen Sisters in business i Eskilstuna arbetar bland annat för att fler utrikesfödda kvinnor ska etablera sig på arbetsmarknaden. Under en nätverkskväll bjöds flera kvinnliga arbetsgivare från näringslivet in för att speeddejta med deltagarna.

– Jag var nästan galen, säger deltagaren Fatou Faye Njie.

Deltagarna som var med under nätverkskvällen har alla gått en kurs som föreningen håller i. Där får de bland annat lära sig att pitcha idéer, skriva CV och hur man driver och startar ett företag. Målet är att fler utrikesfödda kvinnor i utsatta områden ska kunna få arbete och minska andelen personer som är bidragsberoende.

– När vi träffar kvinnorna pratar de ofta om att det här är första gången som de känner sig integrerade i Sverige. Det tyder på att de inte har kontakter med svenska personer, säger Annika Löfgren, verksamhetsledare på Sisters in business.

Muna Saeed och Fatou Faye Njie är två deltagare som fått jobb.

– Jag var arbetslös i många år och det påverkade mig mycket, säger Fatou Faye Njie.

Svårt att få jobb

Under förra året lyckades föreningen få ut 5 av 37 deltagare i arbete. I en utvärdering som föreningen gjort av en av kurserna framgår det att vissa av deltagarna känt att de fortfarande “står och stampar” och att de inte kommit vidare i jakten på jobb. Eskilstuna kommun har finansierat två kurser hittills i år.

– Vi har märkt att det tar stopp efter våra program. Det behövs insatser efter att kvinnorna lärt sig om företagande och utvecklat sitt eget ledarskap. Då behövs ett nästa steg. Därför ser vi det här nätverksträffarna som så viktiga, säger Annika Löfgren.

Se kvinnorna speeddejta med företagarna i klippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.