Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ett stort antal bilister vinkades in och kontrollerades i samband med däckrazzian utanför Nyköping. Foto: SVT

Här stoppas bilisterna i däckrazzia: ”Bra att få koll”

Uppdaterad
Publicerad

Mönsterdjup, lufttryck och däcktyp. Mycket var det som kontrollerades när NTF med stöd av polisen genomförde sin årliga däckrazzia under tisdagen.

Konceptet Däckrazzia är ett samarbete mellan flera myndigheter och organisationer. En gång om året ger sig Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF) och polisen ut på flera håll i landet för en oförberedd kontroll av bilisterna.

En av de saker som först kontrolleras är om bilarna har sommardäck eller vinterdäck. Enligt färsk statistik från Däckrazzia är det runt 7 procent av bilisterna som kör med vinterdäck på sommaren. Men när dödsolyckor inträffar i trafiken så är samma andel 17 procent, enligt de nya siffrorna.

Vinterdäck har ett mönster och en gummiblandning som gör att de fungerar sämre vid sommarvärme.

– För att kunna förklara den stora överrepresentationen behöver ytterligare studier genomföras. Fordons körsträcka och ålder samt vem som är förare är exempel på faktorer som kan påverka statistiken, säger Mattias Hjort, forskningsledare på Väg- och transportforskningsinstitutet, VTI.

Följ med på däckrazzian utanför Nyköping i videon ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer