Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Här undersöks stora gravfältet med fynd från 600-talet – inför bygget av Ostlänken

Publicerad

Arkeologiska undersökningar pågår nu för fullt för att säkra fornlämningar i marken inför jättebygget av Ostlänken. Fynden som gjorts inkluderar bland annat brända ben och pärlor.

I Sille utanför Vagnhärad finns ett stort höggravfält med fornlämningar i form av gravar som ser ut som små kullar. Där pågår just nu en av många arkeologiska undersökningar av fornlämningar som görs inför bygget av Ostlänken.

Det arkeologiska arbetet består av flera etapper. Det börjar med något projektledare på platsen Louise Evanni kallar för byråinventering. Detta för att veta var man ska leta. Sedan går de ut och gör en inventering för att se var man kan ha bott förr i tiden. När det sedan är konstaterat vilka områden som berörs ska dessa områden förundersökas. Slutundersökningen följer efter det och kommer vid ett senare skede.

Totalt 40 gravar

Louise Evanni är projektledare för just denna utgrävning. Hon berättar om var i processen de befinner sig.

– Det här är förundersökningsskedet, vilket innebär att vi bara undersöker en del av fornlämningen. Vi kommer att undersöka åtta gravar av totalt 40 som vi kan se i det här området, säger hon.

Arbetet i Sille påbörjades i augusti och de väntas vara klara i mitten av november. De fynd gjorts på platsen kan de härleda till ungefär 600-talet enligt Louise Evanni.

I klippet ovan berättar arkeologerna på gravfältet om vilka fynd som gjorts på platsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.