Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Karsudden nu och då – mycket har förändrats under det rättspsykiatriska sjukhusets 58-åriga historia. Hör Jörgen Bragner berätta. Foto: Otilia Bogen, SVT / Ur ”Aktuellt” 1969

Karsuddens sjukhus: Här vårdas några av landets farligaste psykiskt sjuka

Uppdaterad
Publicerad

Personer som begått brott och vid en rättegång bedömts vara psykiskt sjuk vid brottstillfället kan dömas till rättspsykiatrisk vård. Ett av landets största rättspsykiatriska sjukhus ligger i Sörmland. På Karsudden i Katrineholm har många psykiskt sjuka, ofta farliga personer, hamnat sedan sjukhuset öppnade 1964.

– Karsudden skulle avlasta kriminalvården genom att ta emot ”rehabiliteringsbara psykopater” som man kallade det på den tiden. Det var en helt annan tid och en helt annan syn på psykisk ohälsa, säger Jörgen Bragner, Karsuddens verksamhetsområdeschef.

Växt och krympt igen

Som mest har det vårdats över 240 patienter på Karsudden på 1970-talet. Men i dag ser verksamheten helt annorlunda ut och platserna har begränsats. Efter en nyligen avslutad utbyggnad har verksamheten 155 platser, men bara drygt 140 är tänkta att beläggas.

Att det finns fler platser än patienter beror på att de ska kunna flyttas mellan avdelningarna som har olika typer av säkerhet. En patient som mår bättre kan till exempel få flytta till en mer öppen avdelning och leva ett mer vanligt liv inför en framtida utskrivning.

Många stannar länge

Platsbrist har återkommande varit ett problem på sjukhuset. En förklaring är att många patienter, precis som på de gamla mentalsjukhusens tid, blir kvar i många år trots att de från början bara dömts till fyra månader.

Jörgen Bragner förklarar i klippet hur det kan bli så:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En del patienter blir kvar i decennier på Karsudden, trots att de bara dömts till fyra månader från början. Verksamhetschefen Jörgen Bragner förklarar hur systemet fungerar. Foto: Otilia Bogen, SVT

Trots att behovet av rättspsykiatriska vårdplatser i Sverige har ökat något de senaste åren finns det inga planer på att bygga ut Karsudden ytterligare.

– Jag tror att vi är så stora som vi kan bli. Vi kan inte bygga ut mer och fortfarande producera god vård och säkerhet, säger Jörgen Bragner.

Rymningar, avvikelser och polisinsatser

Själva sjukhuset har säkerhetsklass två, förhöjd säkerhet. Det innebär att sjukhusets fönster, dörrar och liknande ska stå emot åverkan. Patienter ska inte kunna ta sig ut och rymningar är därför ovanligt.

Däremot sker det ofta avvikelser, att patienter på frigång eller permission inte återvänder till sjukhuset vid avtalad tid. Oftast dyker patienten upp igen lite senare men ibland är de försvunna, och då går larmet.

Karsudden har fått kritik för att detta periodvis skett ofta. Under åren har rutinerna flera gånger behövts se över. Men att sluta helt med frigång är inte möjligt eftersom det är ett nödvändigt steg i patienternas rehabilitering.

I september 2021 överfölls personal av två patienter som stängde in sig i en sluss mellan avdelningar. Polisens insatsstyrka fick till slut ingripa. Ingen skadades allvarligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.