Härbärge öppnat i Strängnäs

Uppdaterad
Publicerad

I Strängnäs har Pingstförsamlingen öppnat en del av sin kyrka för hemlösa tiggare. Nu hoppas Eskilstuna kommun på en liknande lösning.

Det var för två veckor sedan som Strängnäs Pingstkyrka gjorde om sina aktivitetslokaler till ett hem för tiggarna. Här bor nu åtta personer, men det finns plats för dubbelt så många om det skulle behövas.

– Vi gav de några nycklar så de kan komma in i kyrkan. De håller det städat och fint där de bor och så får vi samsas om utrymmen. Vi har bland annat fritidssamlingar i de lokalerna men finns det hjärterum så finns det plats, berättar Fredrik Olsson, pastor vid Strängnäsbygdens Pingstkyrkan.

”Projektet Vinternatt”

Det är Strängnäs kommun, polisen och några av stadens kyrkor som står bakom projektet ”Vinternatt”. Det är en tillfällig lösning där romerna får bo i Pingstkyrkan under vintermånaderna när det är som kallast.

– Här är det väldigt bra. Det finns värme och varmvatten. Vi är tacksamma mot prästen som har hjälpt oss så mycket, säger Elena Tudor, hennes man stämmer in.

– Vi har det bra här. Det är varmt och skönt och vi har tak över huvudet. Vi bor inte längre i tält och slipper sova i kläderna. Vi tackar gud och prästen för att vi har det så bra, säger Nicolae Tudor.

I Eskilstuna har Therese Lekander på olika sätt hjälpt EU-emigranter. Till exempel har hon samlat in kläder och täcken och hon är med i nätverket som letar efter en lokal där hemlösa tiggare skulle kunna vistas.

”Vi kan inte gå förbi och blunda”

– Vi kan inte gå förbi och blunda, utan det minsta man kan göra är att se en annan människa, säger Therese Lekander.

Eskilstuna kommun har haft möten med frivilliga organisationer och ser helst en liknande lösning som finns i Strängnäs, att en förening eller församling ställer upp med lokal.

– Vi skulle helst vilja ha en aktör som öppnar upp dörren för människorna och att vi därefter kommer in som kommun och stöttar på olika sätt, ekonomiskt men även med kompetens och information, säger Vedad Begovic, kommunstrateg.

Hur fort går det att ordna?

– Det beror på om det dyker upp något som vi bedömer som bra. Då kan det gå hur fort som helst, säger Vedad Begovic.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tiggarnas situation

Mer i ämnet