Cristine Dahlbom Nygren, Jan Grönlund och Christian Ekström. Foto: SVT

Hård kritik mot uppgörelse om direktörsfallskärm

Uppdaterad
Publicerad

Upprördheten är stor över den fallskärm som Cristine Dahlbom Nygren fått för att sluta sitt jobb som direktör för regionförbundet.
– Jag tycker att politikerna ska rannsaka sig själva, säger Christian Ekström på Skattebetalarnas förening.

Cristine Dahlbom Nygren får två årslöner, eller drygt 2,3 miljoner kronor, för att lämna sin tjänst som direktör för regionförbundet. Pengarna räknas inte av om hon skulle hitta ett annat jobb under perioden, vilket Södermanlands Nyheter var först med att berätta.

Sedan uppgörelsen blev känd har kritiken varit hård, inte minst från SVT:s publik.

– Skamligt så de använder våra skattemedel, skriver en användare på SVT Sörmlands Facebooksida.

– Olika falla ödets lotter, jag fick en höjning på pension i år med 153:-, skriver en annan.

”Oerhört ansvarslös hantering”

När Dahlgren Nygren anställdes formulerades anställningsavtalet så att hon vid en eventuell omorganisation skulle erbjudas en ”liknande tjänst på chefsnivå med oförändrade villkor”. Hon skulle också ha en uppsägningstid på sex månader.

Christian Ekström på Skattebetalarnas förening är kritisk till det avgångsvederlag som hon nu fått i stället.

– Jag tycker inte att det är fel att ha en uppsägningstid som kan omvandlas till en fallskärm vid uppsägning, men att förhandla upp den fyra gånger vid avsked är i min värld oerhört ansvarslöst hantering av skattebetalarnas pengar, säger han till SVT.

Vad tycker du borde hända nu?

– Jag tycker att politikerna ska rannsaka sig själva hur det här har kunnat ske och jag tycker också att medborgarna bör ställa frågor till sina förtroendevalda.

Ord står mot ord

Från politiskt håll i det nybildade Region Sörmland menar man att ansvaret helt och hållet vilar på det numera avvecklade regionförbundet och dess styrelseordförande Viking Jonsson (S).

Viking Jonsson hävdar i sin tur att han fick uppdraget att ”hitta en lösning” av bland annat regionstyrelsens ordförande Monica Jonsson (S), skriver Södermanlands Nyheter.

I tidningen säger Viking Jonsson också att han fick ta över förhandlingen med Dahlbom Nygren efter tidigare landstingsdirektör Jan Grönlund, som numera är regiondirektör.

Jan Grönlund vill bara svara på skriftliga frågor.

”Jag ger inte uppdrag till förtroendevalda. Dessutom har jag inga formella möjligheter att ge uppdrag till andra organisationer. Det är därför en uppgift som får stå för Viking, som arbetsgivarrepresentant för Regionförbundet”, skriver han i ett mejl till SVT.

Frågan om det stämmer att han skötte förhandlingarna inledningsvis och i så fall varför svarar han inte på.

”I övrigt har jag inget mer att tillägga”, skriver han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer