Tomas Lindroos, direktor på Stadsmissionen i Eskilstuna, berättar om projektet ”Bostad först”.

Hemlösa ska erbjudas bostad – utan krav på nykterhet

Publicerad

Genom projektet Bostad först hoppas Eskilstuna kommun och Stadsmissionen att kunna hjälpa bostadslösa till ett bättre liv. Utan krav på drogfrihet eller nykterhet kommer några hemlösa att erbjudas en lägenhet.

Det är genom Stadsmissionen som projektet blev verklighet i Eskilstuna. Bostad först har funnits i Sverige i 10 år. I flera kommuner som infört bostad först har man sett att de flesta som får en egen lägenhet klarar av det.

– Känslan av att få en egen bostad och kunna rå om sitt eget liv är så viktig så människor tar ansvar, säger Tomas Lindroos, direktor på Stadsmissionen i Eskilstuna.

Förstudie nu och lägenhet till hösten

Nu ska en man starta en förstudie och leta lägenheter som kan passa. De som får en bostad får samtidigt en typ av boendestödjare som ska hjälpa till med det praktiska och hålla lite uppsikt.

– Genom det stöd som finns kan man se om det börjar gå åt fel håll för den boende och hjälpa till, säger Tomas Lindroos.

Till hösten hoppas han att det finns upp till fem lägenheter att tillgå.

– Sedan får vi som Stadsmission se hur vi väljer ut personer som kan vara med och i förlängningen hoppas vi att det här året blir en uppstart till något permanent och med fler lägenheter, säger Tomas Lindroos.

Bostad först

Både svensk och internationell forskning visar att ca 80 procent av dem som får bostad och stöd bor kvar i sina lägenheter, skriver Bostad först på sin hemsida.

Bostad först utgår från åtta grundprinciper:

• Bostad är en mänsklig rättighet

• Rätten till val och självbestämmande

• Bostad och behandling ska separeras från varandra

• Stöd riktas till återhämtning

• Stöd baseras på skademinskning

• Aktivt engagemang utan tvång och fostran

• Deltagarstyrt stöd utifrån individens styrkor, behov och egna mål

• Flexibelt stöd under så lång tid som personen själv vill och behöver

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.