Hemvärnet övar i fyra sörmländska städer, bland annat Katrineholm, på nationaldagen. Foto: Thomas Axelsson

Hemvärnet patrullerar i fyra sörmländska städer på nationaldagen

Uppdaterad
Publicerad

Under nationaldagen kommer 200 hemvärnssoldater att patrullera i centrala Eskilstuna, Strängnäs, Nyköping och Katrineholm. Tillsammans med andra hemvärnsbataljoner från hela landet deltar de i en övning med syftet att stärka Sveriges försvar.

Hemvärnsövningen är den mest omfattande på många år. Övningen började redan vid 16-tiden på tisdagen när gick larmet till samtliga 40 bataljoner i Sverige.

– Det är första gången som vi gör en sådan här oanmäld beredskapskontroll i hela landet där de anställda  inte får någon förvarning om att det ska ske. Det är frivilligt att delta, men det är glädjande att se att så många har valt att komma trots att det är nationaldag, säger Therese Timpson, kommunikationschef vid Ledningsregementet i Enköping.

Hemvärnet

Patrullerar i centrum

Exakt hur många av landets 22 000 hemvärnspersonal som valt att hörsamma kallelsen är ännu inte riktigt klart, eftersom det går att inställa sig även under dagen på onsdagen. Men klart är att strax över 200 personer från 27:e hemvärnsbataljonen deltar i patrullering i Eskilstuna, Strängnäs, Nyköping och Katrineholm på nationaldagens förmiddag.

– I dag gör vi det som kallas social patrol, vänliga patruller. Vi kommer att gå runt i mindre grupper och inte se särskilt krigiska ut. Vi kommer att ha uniform, men vapnen är hängande vid sidan eller på ryggen och vi är omaskerade, säger bataljonschefen Thomas Axelsson.

Gärna ställa frågor

Han berättar att de som är nyfikna på vad de gör gärna får komma fram och prata eller ställa frågor.

– Vi vill bjuda in till samtal och visa upp att vi är en del av samhället, säger han.

Patrulleringen pågår fram till klockan 12, därefter avrundas övningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hemvärnet

Mer i ämnet