Hemvärnet hjälper Folkhälsomyndigheten att samla in covid-prover till en större kartläggning. Under veckan har runt 180 Sörmlänningar fått besök av uniformerade militärer. Foto: SVT

Hemvärnet samlar in covid-prover för smittkartläggning

Uppdaterad
Publicerad

Den här veckan har runt 180 sörmlänningar fått besök i hemmen av hemvärnet. Den uniformerade personalen stöttar Folkhälsomyndigheten som kartlägger smittspridningen av covid-19.

Hemvärnets personal har varit indelade i flera grupper och under den gångna veckan har de besökt ett flertal platser i Sörmland för att samla in covid-prover från slumpvis utvalda sörmlänningar.

Den här kartläggningen har pågått i flera olika faser ända sedan i mars förra året.

Coronapandemin

Analyseras av Follkhälsomyndigheten

Proverna som samlas in överlämnas till Folkhälsomyndigheten som genomför analyser av proverna. Är något prov positivt så får den som lämnade det svar på samma sätt som vid en vanlig provtagning. Samma sak gäller även för de prover som visar negativt.

I klippet kan du ser hur insamlingen av prover går till, höra styrkechefen Patrik Brofjord berätta mer om insatsen och hur allmänheten reagerar när militärklädd personal dyker upp i området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet