Mathias Ståhle från Eskilstuna är en av hemvärnssoldaterna som bekämpar lågorna. Foto: PrivatVisa alla (3)
Visa alla (3)

Hemvärnssoldater från Sörmland hjälper till vid Salabränderna

Publicerad

Personal från Sörmlands hemvärnsbataljon deltar i släckningsarbetet vid de pågående skogsbränderna i Sala.

Den 5–6 juni hölls en stor hemvärnsövning med deltagare från landets 40 bataljoner.

En första grupp hemvärnssoldater från Sörmland hann nätt och jämnt hem efter övningen, innan de blev inkallade till en skarp insats – att hjälpa till att bekämpa skogsbränderna i Västmanland. En andra grupp anslöt senare.

Beredda att öka insatsen

– Vi har mellan 20 och 30 personer från vårt förband i de här bränderna, säger Joakim Truedsson, informationsbefäl för Sörmlands hemvärnsbataljon.

Huvudsakligen är det hemvärnssoldater från den norra länsdelen, men det är även några från andra delar av länet som deltar.

– I eftermiddag är det fler som förbereder sig för att åka upp under eftermiddagen för att lösa av dem som är där. Vi kommer även att ta med bandvagnar så att vi kan ta oss fram och till exempel dra slangar där det inte finns vägar, säger Thomas Axelsson, bataljonschef.

Från och med klockan 18 på torsdagen kommer det också att vara den 27:e bataljonen, alltså Sörmland, som tar över ledningen av hela hemvärnsinsatsen i området, där även Västmanland och Uppland deltar. Även Dalarna är på väg att ansluta.

Deltog vid förra skogsbranden

Även vid den stora skogsbranden i Västmanland 2014 var det hemvärnssoldater från Sörmland som gick in och hjälpte till. De lärdomar man drog vid den händelsen har man nytta av nu.

– Vi tänker inte låta den här branden vinna. Då gör vi det vi är bra på – att stödja samhället vid svåra påfrestningar, säger Thomas Axelsson. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränderna i Västmanland 2018

Mer i ämnet