Smittskyddsläkare Signar Mäkitalo. Foto: SVT

Fem insjuknade i hepatit A i Katrineholm – nu agerar smittskyddsläkaren

Publicerad

Fem personer i Katrineholm har insjunknat i den allmänfarliga sjukdomen hepatit A. Det konstaterar Region Sörmland som nu tar till åtgärder för att förhindra ytterligare spridning.

De fem drabbade i Katrineholm tros vara ett kluster av ett mindre utbrott som upptäcktes i april i år. Ett fåtal människor i flera län har insjuknat och det de fem drabbade i Katrineholm har gemensamt är att de brukat droger.

”Klassisk smittspårning”

Människor med narkotikamissbruk bedöms vara svårare att komma i kontakt med ur smittspårningssynpunkt än andra och smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo är angelägen om att försöka bromsa smittan.

– Jag vill ytterst ogärna att det kommer in på exempelvis en förskola eller att någon som lagar mat till många människor smittas. Då kan viruset spridas.

– Nu ägnar vi oss åt klassisk smittspårning, säger Signar Mäkitalo.

Han har uppmanat vårdcentraler att vara frikostiga med vaccin till dem som kan ha varit i kontakt med någon som burit smittan.

Mäkitalo: Man ska inte vara orolig

Inkubationstiden för hepatit a är relativt lång. Det kan ta upp emot en månad innan den som drabbats insjuknat men man är smittsam två veckor innan man känner sig sjuk. Får man däremot vaccin kort efter att man träffat en smittad person är det extremt liten risk att man för smittan vidare.

Bör man vara orolig?

Nej, jag ser inte att man ska vara orolig. Dödligheten är låg men risken finns att många kan bli sjuka.

Hepatit A – smittsam gulsot

Hepatit A är en inflammation i levern som orsakas av ett virus. Sjukdomen går vanligtvis över av sig själv, men du kan vara trött under många månader efteråt. Hepatit A smittar oftast genom mat och dryck. Du som har hepatit behöver följa vissa regler för att inte föra smittan vidare.

Hepatit A är en ovanlig sjukdom i Sverige. Ungefär 100 personer får hepatit A varje år och hälften av dem smittas utomlands.

Symptom

En del märker inget alls men vanliga symtpom i den inledande fasen är huvudvärk, feber, trötthet och värk i kroppen.

Under den andra fasen blir huden gulaktig. Den gula färgen syns tydligast i ögonvitorna. Dessutom blir urinen ofta mörkfärgad och avföringen blir ljus.

Gulsot varar vanligtvis i ungefär tre veckor. Men det är vanligt att den som drabbas är fortsatt trött och har minskad matlust i flera veckor, eller månader, efter insjuknandet.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.