Konstnären Åsa Elzéns konstutställning ”En trädas biografi” – tar avstamp i en matta som beställdes av Elisabeth Tamm. Foto: Aymen Mussa, SVT

Historisk matta i centrum på ny konstutställning om Fogelstadgruppen

Uppdaterad
Publicerad

På lördag invigs en ny utställning på Eskilstuna konstmuseum som inpirerats av Fogelstadgruppen – den grupp som bland annat drev Kvinnliga medborgarskolan i Fogelstad utanför Katrineholm.

Konstnären Åsa Elzéns konstutställning ”En trädas biografi” – tar avstamp i en matta som beställdes av Elisabeth Tamm, som var en av kvinnorna från Fogelstagruppen och en av de första kvinnor som valdes in till riksdagen 1922. 

Enligt Elzén skulle mattan utgå från träda och har en symbolisk betydelse.  

– Träda handlar om att vila, en paus i produktionen och att låta jorden återhämta sig. Elisabeth Tamm var skeptisk till kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Det har funnits ett engagemang och en oro för miljön under en lång tid, det är det jag utgår från, säger hon.

Inspireras av Fogelstagruppen

Åsa Elzén har länge arbetat med arvet efter Fogelstadgruppen som bildades år 1921 – samma år som det första riksdagsvalet med allmän och lika rösträtt hölls.

Fogelstagruppen bestod av av fem kvinnor som startade Kvinnliga medborgarskolan vid Fogelstad år 1925. De hade som målsättning att utbilda kvinnor så att de skulle kunna ta tillvara på sina medborgerliga rättigheter.

Och trots att det har gått snart hundra år sedan Fogelstagruppen bildades är intresset för den stort. Sedan Kvinnliga medborgarskolan lade ner sin verksamhet 1954 har huset varit en privatbostad, men sedan i december har det varit ute till försäljning.

Kan bli demokraticentrum på nytt

I sociala medier driver föreningen ”Vänföreningen Fogelstad” en kampanj för att köpa det gula huset och göra det till en plats som samlar Sveriges rörelser för demokrati och jämställdhet.

– Huset är ett otroligt viktigt kapitel i vår historia, det vore fantastiskt om det kunde bli ett center för liknande engagemang igen, säger Åsa Elzén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer