Korna på bilden har inget med texten att göra. Foto: SVT

Högdräktiga kor skickas till slakt

Uppdaterad
Publicerad

Högdräktiga kor från Sörmland skickas till slakt. Det är ett brott och betecknas som djurlågeri.

Bara i år har veterinärer på Scans slakteri i Linköping fått in åtta högdräktiga kor från Sörmland från gårdar i Nyköping, Gnesta och Eskilstuna, skriver Sörmlands Nyheter.

Det är annars något som är sällsynt på slakteriet i Linköping, där 500 nötkreatur slaktas varje dag.

Kalvarna har varit nästan fullgångna och livsdugliga, så att även de måste avlivas på slakteriet. När kon är avlivad plockas kalven ut och skjuts.

Det är enligt djurskyddslagen förbjudet att transportera en ko de fyra sista veckorna hon är dräktig, eftersom stressen gör att kalven kan födas under transporten och då bli nedtrampad.

Skärpta rutiner

Enligt uppgifter till SVT Östnytt så är det skärpta rutiner från Livsmedelsverket som gjort att fler dräktiga kor nu upptäckts på slakterierna.

–  Vi i veterinärteamet i Linköping har tagit fram väldigt tydliga kriterier för när vi anmäler och de kriterierna har vi inte haft tidigare, säger Malin Engdahl, enhetschef Livsmedelsverket.

Under de senaste två veckorna har åtta högdräktiga kor från fyra Sörmlänska gårdar slaktats i Linköping, trots att det är förbjudet enligt djurskyddslagen.

Uppmanar till försiktighet

Det är upp till  lantbrukare att följa reglerna när de skickar dräktiga kor till slakt, men enligt LRF är det inte alltid så lätt se hur många veckor kon har kvar till kalvning.

–  Då kan man ta det säkra före det osäkra och vara lite försiktig med när man skickar här på våren, säger Margareta Malmquist, ordförande LRF Sörmland.

Länsstyrelsen kommer nu att göra kontroller hos djurhållarna och därefter ta ställning till om ärendet kommer att åtalsanmälas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.