Läraren Mathias Ledung, eleverna Linnea Blomkvist och Noelle Nylund om de första två veckorna med distansundervisning. Foto: SVT

Högstadieeleven om veckorna på distans: ”Jag vill ha normala skoldagar”

Publicerad

För två veckor sedan startade distansundervisningen för högstadieeleverna i länet. Nu har de veckorna gått och på måndag börjar hybridundervisning i Eskilstuna kommun, en blandning av att vara i skolan och hemma vissa dagar.

– Det är nog bra med tanke på coronan, men det är mer socialt i skolan, säger Linnea Blomkvist, klass 9e på Gökstensskolan i Torshälla.

De praktiska ämnena, kompisarna och att kunna få hjälp av läraren personligen är några av sakerna som eleverna saknar med distansundervisningen. Samtidigt finns det några ljusglimtar.

– Det känns inte lika stressigt på morgonen för man behöver inte hinna till skolan, bara att koppla upp sig, säger Noelle Nylund i klass 9d.

Coronaviruset i Sörmland

Läraren Mathias Ledung var lite orolig i början att eleverna skulle bli slappare och slappare.

– Men det tycker jag inte att jag har märkt. Många har kommit in i det på ett bra sätt och haft disciplin, men det varierar naturligtvis från elev till elev, säger han.

Hybridundervisning

På måndag börjar hybridundervisningen som ska pågå i tre veckor.

– Det blir ett pussel, olika klasser kommer att vara på plats på skolan. Vi kommer att fokusera på de praktiska och estetiska ämnena som det är svårt att göra hemma. Men man kommer också att få andra ämnen på plats eftersom man följer skoldagen och schema, säger rektor Jenny Ollén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet