Foto: TT.

Självmord bland unga ökar – nu ska elever utbildas om ohälsa

Publicerad

Antalet självmord har sjunkit de senaste decennierna – utom bland ungdomar. Därför riktar nu landstinget i Sörmland en utbildning till högstadieelever där syftet är att förbättra den psykiska hälsan och minska självmordshandlingarna.

Självmordstalen, som sjunkit sedan 1980-talet, sjunker inte längre i åldersgruppen 15-24 år. Utvecklingen har planat ut och nationellt finns det en svag ökning av självmord i denna åldersgrupp.

För att öka kunskapen om problemet kommer landstinget nu att använda sig av Youth Aware of Mental health (YAM), som är ett utbildningsprogram för skolelever och utvecklat speciellt för att förebygga självmord.

”Kompisar som har det svårt”

Med hjälp av Karolinska institutet utbildas nu 16 instruktörer som sedan ska gå ut i skolorna och utbilda skolungdomar i åldrarna 14-16 år i programmet.

– De ska prata med eleverna om psykisk ohälsa, hur man pratar med kompisar som har det svårt, men också om vad empati är, säger Charlotta Skålén, regional samordnare för suicidprevention.

”Ett verktyg till unga människor”

Totalt handlar det om 5 timmars utbildning.

– Den stora vinsten är att man ger ett verktyg till unga människor att prata om ett ämne som många upplever som svårt. På utbildningen avdramatiserar vi psykisk ohälsa. Man behöver inte vara psykiatriker utan många gånger räcker ett vanligt stöd från en medmänniska, säger Charlotta Skålén.

Läs mer: Hit kan du vända dig för hjälp

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer