Foto: TT

Högstadieskolorna i Sörmland går över till distansundervisning

Uppdaterad
Publicerad

Länets kommuner hörsammar Region Sörmlands rekommendation och kommer från och med måndag att tillämpa distansundervisning för eleverna på högstadiet, helt eller delvis. 

– Jag tror att skolorna är rätt så väl rustade för det här, säger Hans Ringström, skolchef i Eskilstuna kommun.

Under torsdagen gick Region Sörmland ut med en rekommendation till länets kommuner att de ska bedriva distansundervisning för sina högstadieelever.

– Bakgrunden till rekommendationen är det epidemiologiska läget med stor och ökande smittspridning. Fjärr- eller distansundervisning gör att det ges större möjlighet till fysiskt avstånd för personal och de elever som kan behöva vistas i skolans lokaler, säger smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo.

Coronaviruset i Sörmland

Vi har kontaktat tre av kommunerna i länet och de säger alla att de kommer följa Region Sörmlands rekommendation.

Två veckor

Under torsdagen beslutade utbildningsnämnden i Eskilstuna, via ett ordförandebeslut taget av nämndens vice ordförande, att tillämpa distansundervisning för högstadieeleverna.

– Jag ser positivt på beslutet som kommer innebära kontinuitet i inledningen av terminen. Under slutet av höstterminen hade vi många snabba beslut om nedstängningar, vilket vi förhoppningsvis slipper nu, säger Hans Ringström.

Distansundervisningen kommer att gälla från måndag den 11 januari och två veckor framåt, till den 24 januari.

Berörda elever och vårdnadshavare kommer att få ytterligare information om hur de påverkas via kommunikationsverktyget Vklass och skolchefen försäkrar att eleverna, trots beslutet, kommer att erbjudas skolmat, men det är i nuläget oklart hur den kommer att distribueras på respektive skola.

Elever med särskilt stöd kommer att ges möjlighet till fysisk undervisning och berörs inte av beslutet i samma utsträckning som andra elever.

Beslutat i Nyköping

Under torsdagseftermiddagen togs beslutet även i Nyköping.

– Det känns naturligt. Verksamheten måste ta sitt ansvar kring det här problemet och det är Region Sörmland som vet bäst vad vi måste göra, säger barn- och ungdomsnämndens ordförande Anders Eriksson (C).

– Samtidigt kan jag känna att det är olyckligt eftersom det är unga elever som nu drabbas av det här. Det finns grupper som vi vet har svårt att tillgodose sig utbildning på det här sättet och alla har inte samma förutsättningar, beroende på hur deras hemförhållanden ser ut, till exempel.

Distansundervisning även i Katrineholm

I Katrineholm kommer Järvenskolans cirka 1 000 elever att gå över till distansundervisning med start på måndag.

– Det känns speciellt och lite annorlunda, säger bildningsnämndens ordförande Johan Söderberg (S).

Tanken är att högstadieeleverna kommer att erbjudas skolmat via deras närmst belägna grundskola.

– Förhoppningsvis få till en liknande lösning som för gymnasieeleverna där de anmäler sig på morgonen.

Det är kort varsel inför skolstart, hade du önskat att rekommendationen kom tidigare?

– Det är klart att man önskar att det kommer tidigare men jag har full förståelse för att det blir snabba ryck. Region Sörmland har sitt uppdrag och jag litar på att de tar de beslut som de tycker är nödvändiga.

Så är läget i övriga kommuner

Strängnäs

Beslut om distansundervisning är fattat och kommer att införas.

Flen

Inför distansundervisning enligt Region Sörmlands rekommendationer.

Vingåker

Gick först ut med att distansundervisning införs på deltid på Slottsskolan för årskurs 7-9, en blandning av undervisning hemma och på skolan. Men på fredagen ändrade sig kommunen och har nu beslutat att på försök bedriva distansundervisning på heltid. Undantag är om elever uppger att de inte har möjlighet att studera hemifrån, eller om de ingår någon form av särskild undervisningsgrupp.

Gnesta

Frejaskolans elever i årskurs 7–9 kommer att ha distansundervisning från måndagen den 11 januari till fredagen den 22 januari.

Oxelösund

Gör som Vingåker och inför delvis distansundervisning på Breviksskolan.

Trosa

Ett beslut om distansundervisning är taget och kommer att tillämpas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet