• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Charlotta Påhlman Lind, tf chef för vaccinationsenheten, berättar om vaccinationsläget – och varför det är viktigt för unga vuxna att vaccinera sig trots att majoriteten inte blir allvarligt sjuka. Foto: Johan Nilsson/TT

Över hälften av alla unga vuxna har fått vaccin i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

På fler håll i landet har det rapporterats om att det har varit svårt att få unga att vaccinera sig jämfört med äldre. Men i Sörmland ser regionen inte det problemet då över hälften av alla personer i åldersgruppen 18-29 år har fått en första dos.

– Läget ser bra ut, säger Charlotta Påhlman Lind, tf verksamhetschef på vaccinationsenheten.

Regionen Sörmland uppger att bokningstrycket ser fortsatt bra ut för unga vuxna, samtidigt som man följer utvecklingen kontinuerligt ifall det skulle stanna av.

– Vi är glada och nöjda över att så många har vaccinerat sig, men vi är inte färdiga. Vi kommer inte att vara helt nöjda förrän vi har nått en mycket högre procentandel, säger Charlotta Påhlman Lind.

Coronaviruset i Sörmland

Når ut till unga via sociala medier

Regionen arbetar bland annat med sociala medier för att försöka få fler unga att vaccinera sig.

– Vi skickar ut personliga brev till de som ska vaccinera sig och uppmanar de att göra det samtidigt som vi berättar hur de ska gå tillväga för att boka tid, säger hon.

Börjar vaccinera 16–17-åringar

Det är nu också klart att regionen kommer erbjuda vaccin till länets 16- och 17-åringar från och med vecka 32.

– Det kommer att skickas hem information till ungdomarna.

Över 80 procent av sörmlänningarna har fått en första dos, och 51 procent även den andra dosen.

Regionen räknar med att alla stora vaccinationsgrupper ska ha fått två doser i månadskiftet mellan september och oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet