Rachel Lloyd har utsetts till 2018 års barnrättshjälte. Foto: World’s Children’s Prize Foundation

Rachel Lloyd är årets barnrättshjälte

Publicerad

Hon har jobbat mot barnsexhandel i 20 år. Nu har Rachel Lloyd utsetts till årets barnrättshjälte – framröstad av barn över hela världen.

Det är den svenska stiftelsen World’s children’s prize foundation (WCP) som står bakom priset, ofta kallat ”barnens nobelpris”.

Tre var nominerade till priset och på Gripsholms slott i Mariefred, där organisationen är baserad, presenterades vinnaren på torsdagen.

Kamp för utsatta flickor

Rachel Lloyd hedras för sin 20-åriga kamp mot barnsexhandeln i USA. Hon grundade vid 23 års ålder organisationen Gems (Girls educational and mentoring services) som ger stöd och hjälp till utsatta flickor.

Lloyd drev även på den första lagen i USA som gav barn som tvingats sälja sex rätt till stöd och skydd i stället för att bli straffade, enligt WCP.

Hon var i sin barndom i England själv utsatt för övergrepp och utnyttjades i sexindustrin.

Två hederspristagare

Rachel Lloyd får 350 000 kronor i prissumma, pengar som ska användas i arbetet för barn.

De två övriga nominerade, Gabriel Montoya och Valeriu Nicolae, får hederspris på 175 000 kronor vardera.

Många skolor i Sverige och världen är djupt engagerade i barnrättspriset och sedan år 2000 har 42 miljoner barn deltagit i omröstningen. 630 000 av dem i Sverige enligt WCP.

Bland tidigare vinnare finns den pakistanska utbildningsaktivisten Malala Yousafzai och Sydafrikas tidigare president Nelson Mandela.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer