SVT träffade Gunilla Ek under hösten 2015. Hör henne berätta om hennes kamp mot övergreppen i klippet ovan. Foto: Privat

Gunilla slåss mot könsstympning – nu prisas hon på gala

Uppdaterad
Publicerad

Hon har rest till länder i Afrika och undervisat tusentals flickor om riskerna med könsstympning. Nu prisas barnmorskan Gunilla Ek från Valla för sitt över 20 år långa engagemang.

Det är första gången som priset Årets kämpe för flickor delas ut av Svenska hjältars jury, där Aftonbladet och organisationen Plan International Sverige ingår.

Priset går till barnmorskan Gunilla Ek från Valla utanför Katrineholm som har arbetat mot könsstympning i över 20 år.

– Jag är jätteglad för att det uppmärksammas. Det här behöver komma ut så att folk förstår att det fortfarande förekommer i världen, även om det har minskat, säger hon.

”De var tacksamma”

För bara några veckor sedan kom hon tillbaka från sin senaste resa till Kenya, där hon besökte 15 flickor som hon hjälpt till att gömma för att de riskerade att könsstympas.

– Det var jätteroligt att få se flickorna. De var tacksamma för att de hade kunnat gömma sig. Nu får de studera för att kanske bli läkare i framtiden, säger Gunilla Ek.

Ska resa till Etiopien

Nästa resa blir i april 2018. Då ska Gunilla Ek tillsammans med läkare och barnmorskor från kvinnokliniken i Nyköping åka till ett sjukhus i Etiopien för att se hur läkarna där jobbar med kvinnor som har genomgått svåra förlossningar.

– Det kommer att bli intressant att få vara där och prata med dem och att läkarna får vara med och titta på operationerna för att lära sig mer.

Gunilla Ek får ta emot priset Årets kämpe för flickor på Svenska Hjältar-galan som sänds i kväll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.