Västra Vingåkers kyrka är stängd på grund av hot. Foto: SVT

Hot mot kyrka i Vingåker – håller stängt på obestämd tid

Uppdaterad
Publicerad

Västra Vingåkers kyrka håller stängt sedan en vecka tillbaka efter att anställda hotats till livet.

– Det här har pågått ett tag, men har eskalerat den senaste tiden, säger kyrkoherden Thore Rosenberg.

Två anställda ska ha hotats till livet via sms av en och samma person, som också hotat att bränna ner både kyrkan och Kyrkans hus. Händelserna har polisanmälts och kyrkan, som vanligtvis är öppen dagtid, håller stängt på obestämd tid. Det här är något som Katrineholms-Kuriren var först med att skriva om.

”Skapar en otrygghet”

– Det här är en öppen kyrka för människor som kommer och söker hjälp. Det blir alltid besvärligt när man måste gå igenom en låst dörr. Det blir per automatik en misstänksamhet och skapar en otrygghet i personalgruppen. Vi arbetar för att vi ska känna oss trygga. Att bränna ner en kyrka är att förstöra för så många människor, som har minnen och upplevelser här, säger Thore Rosenberg, kyrkoherde i Västra Vingåkers och Österåkers pastorat, till SVT Nyheter Sörmland.

Den ordinarie verksamheten håller än så länge öppet som vanligt.

– När vi har verksamheter, som till exempel gudstjänster, ser vi till att ha flera personer på plats.

Tar hoten på allvar

Enligt Thore Rosenberg tar både kyrkpersonalen och polisen hoten på allvar.

– Vi har arbetat intensivt med att trygga upp. Vi har haft möten där vi har träffat all personal och har säkrat upp genom att låsa lokalerna och se till så att ingen arbetar ensam. Framför allt de som fått direkta hot mår inte alls bra.

Det är inte första gången personal mottagit hot. I augusti förra året hotades en person, något som också polisanmäldes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.