Foto: SVT

Hotell kritiska till polisen: ”De borde komma snabbare”

Uppdaterad
Publicerad

Hotellverksamheterna i Eskilstuna är kritiska till att polisen inte lyckas komma ut på fler tips om misstänkta sexköpare. Polisen själva menar att det är en fråga om resurser.

– Om det är så att vår personal fattar misstanke så tar vi direkt kontakt med polisen, vi gör aldrig något ingripande själva, säger Annika Åkerblad som arbetar som hotelldirektör i Eskilstuna.

Polisen har sett en ökning av antalet sexannonser på nätet under de två senaste åren. Sexköpen sker oftast på hotell och varje hotell i Eskilstuna har sedan 2015 ett nummer till en kontaktpolis som de kan ringa vid misstanke om brott.

Kan använda vakter

Men personalen får ofta höra att polisen har mycket att göra eller att det tar lång tid innan de kommer ut.

– Vi har ju en trygghet med vaktbolag som vi kan tillkalla men det finns helt klart en önskan att det skulle gå snabbare hos polisen, säger Annika Åkerblad.

Det är en bild som flera hotell i Eskilstuna som SVT kontaktat delar. De upplever att polisen sällan agerar på de tips som hotellen lämnar.

”Kan inte åka ut på allt”

Och för polisen är det en fråga om resurser.

– Först och främst så ser vi själva om det är några tjejer som är i stan eller inte. Vi kan inte följa upp alla tips och åka ut på allt, det är väldigt svårt. Vi värderar tipsen och gör en bedömning och sen får vi titta på resursläget och sen agera efter det, säger polisspanaren Robert Juntilla.

Ni arbetar ju med punktinsaster, men räcker det?

– Jag ser att vi skulle kunna göra något mer i arbetet mot prostitution, så det går att öka men det är en resursfråga, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.