Hotfull man på tåg orsakade polisingripande i Gnesta

Uppdaterad
Publicerad

Personalen på ett tåg som färdades genom Sörmland på väg mot Stockholm under natten till torsdag fick problem med en passagerare och tvingades tillkalla polis.

– Vi tog det här på stort allvar. Han var väldigt aggressiv och det var mycket folk på tåget, omkring 400 passagerare. Vi var oroliga för att passagerare skulle skadas, säger polisens presstalesperson Thomas Agnevik.

Larmet kom till polisen vid 01.18. Mannen ska ha riktat hot mot två personer i tågpersonalen och krossat en eller flera fönster på tåget med någon slags tillhygge.

Tågföraren fick stanna tåget vid Björnlunda utanför Gnesta och polisen skyndade sig dit för att möta upp.

Misstänks för flera brott

– Eftersom polisbilarna fick lämnas en bit från tåget klev poliserna ombord och följde med tåget vidare till Gnesta. Vi tog av mannen där, säger Thomas Agnevik.

Mannen, som är hemmahörande i Linköping och känd av polisen sedan tidigare, följa med till polisstationen i Nyköping för tillnyktring. Han misstänks nu för grovt hot mot tjänsteman, ringa narkotikabrott för eget bruk och skadegörelse.  På torsdagsmorgonen fattade en åklagare beslut om att anhålla honom.

Trafikolycka under utryckningen

Tåget blev drygt en timme försenat till följd av incidenten.

I samband med att polisen färdades till platsen där de skulle möta upp tåget råkade en av polispatrullerna ut för en trafikolycka. Ett träd hade fallit över vägbanan utanför Nyköping och polisbilen körde in i trädet. Varken poliserna eller bilen skadades men räddningstjänsten fick tillkallas för att flytta trädet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.