Människor som försvinner utan att myndigheterna vet vad som hänt med dem registreras som ”försvunna” i folkbokföringsregistret. Foto: TT

Hundratals sörmlänningar spårlöst försvunna

Publicerad

187 barn och vuxna som varit skrivna i Sörmland har försvunnit under de senaste tio åren. Det skriver Eskilstuna-Kuriren som gått igenom Skatteverkets folkbokföringsregister.

Registret håller koll på var människor i Sverige bor. När de flyttar, utvandrar eller dör registreras det.

Registreras som ”försvunna”

Men en del människor försvinner utan att någon vet vad som hänt med dem. Då registreras de som ”försvunna”. Enligt Eskilstuna-Kuriren har 187 sörmlänningar försvunnit på det sättet sedan 2006.

Det betyder att ingen från myndighetshåll försöker ta reda på om de lever eller var de befinner sig. Majoriteten av de som försvunnit, ungefär två tredjedelar, är födda utomlands. Om de flyttat tillbaka till sina ursprungsländer har inte kunnat kontrolleras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.