Foto: Scanpix/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hyllad jobbsatsning totalsågas

Uppdaterad
Publicerad

Målet var hundratals företag – istället blev det en handfull. NEEM och Mikrofinansinstitutet har fått miljontals kronor för att hjälpa invandrarkvinnor ut på arbetsmarknaden. Nu ifrågasätts projektet kraftigt.

Hon hade en dröm, en dröm om att kunna driva ett eget café. Men verkligheten blev en annan.

– Man säger att man hjälper invandrarkvinnor, det stämmer inte. Man trampar på dem som redan ligger ner, säger ”Sara”.

Hon är en av många kvinnor som skulle få hjälp att komma ut på arbetsmarknaden av organisationen NEEM. Hon ingick i ett projekt som hyllats av allt ifrån ministrar till toppchefer.

Målet var att hjälpa

Vid sidan av NEEM finns företaget Mikrofinansinstitutet AB, kopplingarna är många och från början var det samma drivande personer där som det idag är i NEEM.

När Mikrofinansinstitutet startades av NEEM var målet att ge mikrolån till dem som stod långt från arbetsmarknaden.

För detta har de fått bidrag. Närmare 15 miljoner har betalats ut av olika myndigheter till de båda organisationerna. Som underlag till utbetalningarna har det angetts mål.

Falska förespeglingar

I år skulle 400 företag ha startats med hjälp av NEEM och mikrofinansiering, det står i deras egna målbeskrivning. Men bubblan sprack.

– Det finns idag nio företag som fått mikrolån från Mikrofinansinstitutet, säger Kristina Simonsson, styrelseordförande i Mikrofinansinstitutet.  

Är inte det att ge falska förespeglingar av verksamheten?

– Jo visst är det så, säger Kristina Simonsson.  

Anledningen menar hon är att det helt enkelt inte finns några medel att låna ut från Mikrofinansinstitutet.

– Låntagarna finns, men pengarna finns absolut inte, säger Kristina Simonsson, styrelseordförande.

”Mycket som inte stämmer”

Den gruppen ”Sara” ingick i när hon var hos NEEM bestod av ett 20-tal personer. Sara hade hoppats på att få mikrolån för att kunna dra igång sitt café.

– Man väntar, man blir besviken, det är inte som man säger, det är mycket som inte stämmer, jag tycker NEEM är en bluff, säger hon.

Inte tid att kommentera

Spindeln i nätet av verksamheter är Joyce Kimwaga Lundin. Enligt egen utsago grundare av NEEM och dessutom största aktieägare i Mikrofinansinstitutet AB.

Kimwaga Lundin valde nyligen att lämna Arbetsförmedlingens styrelse eftersom NEEM fått en halv miljon kronor från just Arbetsförmedlingen, vilket SVT Östnytt avslöjade för några veckor sedan.

SVT har de senaste veckorna sökt Joyce Kimwaga Lundin för en ny intervju. Hennes medarbetare har hälsat att hon avböjer att kommentera granskningen med hänvisning till tidsbrist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer