Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör David Aronsson (V) berätta mer om varför han anser att ändringen av hyresnivåerna bör stoppas. Foto: SVT

Hyreshöjningarna i Strängnäs prövas i kammarrätten

Publicerad

Det är snart två år sedan socialnämnden bestämde att hyresnivåerna i Strängnäs ska bli enhetliga. För många innebar det en betydlig hyreshöjning och striden om beslutet pågår.

David Aronsson (V) är tveksam till att socialnämnden hade mandat att genomföra förändringen. Nu ska kammarrätten bestämma om beslutet hade laglig grund.

Vi har tidigare berättat om hur Strängnäs kommun, för att få bukt med sina ojämna hyresnivåer inom social omsorg, sätter hyrorna utifrån bruksvärdesprincipen.

För Anita Berg innebar det här en aviserad hyreshöjning på 30 procent och hennes man, som klagat till hyresnämnden, är inte ensam om att försöka få till en ändring.

Oenighet kring beslutet

Från politiskt håll vill David Aronsson (V) att beslutet hävs. Han menar att frågan skulle ha behandlats i kommunfullmäktige och inte redan i socialnämnden.

Socialnämndens ordförande, Bodil Mellgren (S), menar däremot att allt har gått rätt till, och frågan om hyressättningen inte är av så stor vikt att socialnämnden inte kunde besluta om den.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Socialnämndens ordförande: Ändringen är absolut inte av betydande värde

Enligt lagen är bruksvärdet det värde en lägenhet har för en hyresgäst och det är med hänsyn till det värdet som hyran ska fastställas.

En lägenhets bruksvärde bestäms bland annat av dess storlek, modernitetsgrad, planlösning, läge inom huset, reparationsstandard och ljudisolering.

Även faktorer som husets allmänna läge, boendemiljön i stort och närhet till kommunikationer påverkar bruksvärdet.

Källa: Boverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer