IF Metall i Oxelösund nobbade krisavtal

Uppdaterad
Publicerad

IF Metalls fackklubb på SSAB i Oxelösund säger nej till minskad arbetstid och sänkt lön.

Om parterna hade slutit avtal hade det inneburit att stålarbetarna gått med på att minska sin arbetstid med 20 procent och sänka lönen med tio procent. Metallklubben i Oxelösund har omkring 1 700 medlemmar.

– Våra möten har förkastat avtalet med SSAB, säger Emil Carlsson, ordförande i IF Metalls klubb i Oxelösund, till TT.

Han berättar att tre medlemsmöten hölls på onsdagen. Två förkastade förslaget med bred marginal medan det tredje var mera jämt, enligt Carlsson.

– Vi tolkade det som ett rungande nej.

Innebörden i avtalet är, om det verkligen blir av, en löneminskningen på tio procent som går till en fond och används för att öka företagets tillgångar. Pengar ska betalas tillbaka när konjunkturen har vänt. De anställda får arbetstidsförkortning genom att 4-dagarsvecka införs.

Inga varsel får heller läggas under tiden avtalen gäller, uppger IF Metall.

Beslut i morgon

Förutom de fackliga IF Metall-klubbarna har också cirka 1.700 tjänstemän på SSAB i Sverige fått individuella erbjudanden med samma innebörd i fråga om arbetstidsförkortning och sänkt lön.

Enligt Ulrika Lilja, ansvarig för extern kommunikation på SSAB, har en mycket hög andel av tjänstemännen tackat ja till erbjudandet.

– Anslutningsgraden är närmare 90 procent, säger hon till TT.

Efter metallarbetarnas nej vid mötet i Oxelösund har nu SSAB ett underlag på hur hög andel av de anställda som går med på avtalet. Utifrån detta ska företaget ta ställning till om det verkligen ska införas.

– Vi tar i morgon (torsdag) beslut på om vi inför den här arbetstidsförkortningen. Vi kommer att kommunicera det då, säger Ulrika Lilja.

Carlsson vill inte spekulera i hur arbetsgivaren kommer att besluta på torsdagen.

– Nu ligger det på SSAB vad som ska göras.

-Det är ett tråkigt besked. Jag tror att det här hade varit rätt åtgärd för Oxelösund på både kort och lång sikt, säger Johan Wiig, SSAB:s platschef i Oxelösund, till TT.

Företaget vill att 70 procent av tjänstemännen och metallarbetarna ska ha sagt ja till avtalet för att det ska införas.

Efter Oxelösunds nej har nu SSAB underlag på hur hög andel som går med på avtalet. Utifrån det ska företaget ta ställning till om det verkligen införs.

Forskare tveksamma

På måndagen sade klubben i Luleå, med cirka 1.340 medlemmar, ja till arbetstidsavtal mellan den 1 december i år och den 26 maj 2013, och på tisdagen sade klubben i Borlänge, med cirka 1.330 medlemmar, också ja.

Forskare tvivlar på att de tillfälliga lokala avtalen är rätt metod för att hålla en ekonomisk kris stången, i alla fall jämfört med krisen 2008-2009. Då var nedgången brant och häftig. Nu kan det väntas en mer långvarig och strukturellt betingad nedgång som kan ta längre tid att återhämta sig från.

De centrala arbetsgivarorganisationerna har dock välkomnat möjligheten att varierad arbetstiden och anpassa kostnaderna.

IF Metall understryker att det är lokala avtal och att facket inte har för avsikt att sluta några krisavtal på central nivå.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.