Foto: arkiv

Imam upprörd över åklagarens beslut

Uppdaterad
Publicerad

”Man har avskrivit det här på grund okunnighet”, menar imamen i Stora moskén i Eskilstuna.

Abd al Haqq Kielan är imam i stora moskén i Eskilstuna. Han är upprörd över att åklagaren Henrik Olin nu beslutat att inte väcka åtal gällande de anmälda hoten mot landstingspolitikern Abshir Osman (M), med motiveringen att han inte kan bevisa brottsligt uppsåt.

”Uppstår ett myndighetsförakt”

– Man kan ju försöka bedöma hur allvarligt det var, men för Abshir var det ju allvar. Men så här håller det på med hot mot muslimer och det uppstår ett myndighetsförakt.

Hur menar du?

– En misstro mot politiker, poliser och rättsväsende. Det spelar ingen roll vad man säger, det avskrivs i varje fall och så fort man anmäler något går man bara och väntar på ett kuvert med svaret att brott inte kan styrkas, säger Abd al Haqq Kielan.

Läs mer: Hotade journalisten: ”Jag tycker det är mycket synd”.

Har anmält liknande hot

Abd al Haqq Kielan har själv varit med om och anmält liknande händelser riktade mot en gästimam. Han upplevde då en okunskap hos myndigheter kring bland annat religiösa uttryck.

Kan ett uttalande som kufr akbar, som ska ha använts mot politikern, tolkas på flera sätt?

– Nej det tycker jag inte. Men åklagaren kanske har frågat fel person. Det finns inget utrymme att tolka, jag ser inte det att det funkar på det sättet, säger Abd al Haqq Kielan.

Hur skulle du tolka det?

– Det är belagt med dödsstraff inom vissa kretsar och speciellt bland fundamentalister. Det är klart att det är för att skrämma honom, det kan inte tolkas som humor eller så precis, säger Abd al Haqq Kielan.

Vad betyder då kufr akbar?

– Stor otrohet, stort kätteri eller vad man ska säga. De kanske inte tänkt avrätta honom personligen, men de vill ju sätta skräck i honom och det händer ju att andra fanatiska personer agerar på såna här uttalanden och tar saken i egna händer, säger Abd al Haqq Kielan.

Läs mer: Utredning om hot mot politiker och journalist läggs ner.

”Synnerligen allvarligt”

Du menar att man öppnar dörren åt andra?

– Ja, man visar att personen inte är rättrogen, så om någon då ger sig på personen är det legitimt inom extremistkretsar. Så man måste ta det här på allvar, man kan inte säga något annat än att det är synnerligen allvarligt. Man har avskrivit det här på grund av okunnighet och samhället tar inte det här på allvar, säger Abd al Haqq Kielan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.