Nästa vecka öppnar vårdcentralerna drop-intider för influensavaccinationer. Foto: Gorm Kallestad/TT & Region Sörmland

Influensasäsongen är här – dags att vaccinera sig

Uppdaterad
Publicerad

Nu är influensasäsongen på ingång. Den 19 november öppnar vårdcentralerna drop-intider för vaccinering och Helena Hervius Askling, smittskyddsläkare i Region Sörmland, hoppas på ett högt tryck.

Vaccinationstäckningen, alltså hur många som vaccinerat sig, har varit relativt låg i Sörmland i jämförelse med andra regioner i Sverige de senaste åren. Smittskyddsläkaren Helena Hervius Askling hoppas att fler väljer att vaccinera sig.

– Vi vill att fler vaccinerar sig och hoppas att det blir ett högt tryck. Vi hoppas kunna skydda fler mot svår influensasjukdom, framförallt riskgrupperna äldre, gravida och de med underliggande sjukdom, säger hon.

En ökning förra året

Förra året ökade däremot antalet personer som vaccinerade sig mot influensa i hela Sverige.

– Det kan finnas flera anledningar till det, man kan alltid hoppas på att det berodde på bra information och tillgänglighet. Men kanske var det en kraftig influensasäsong året innan som påverkade, eller så kan bristen på vaccin ha lett till större efterfrågan. Det är svårt att säga vad som är vad. 

Förra årets brist på influensavaccin påverkade hela landet. Enligt Helena Hervius Askling var vaccinleveranserna till Sörmland försenade.

Tar höjd för förseningar

– Vi fick det vi hade beställt men förseningen orsakade långa köer, framför allt i början.

I år har man tagit höjd för förseningar av leveranser i hela Sverige och senarelagt datumet när vaccinationer börjar ges med två veckor. Man har också börjat uppmuntra kommunerna i regionen att börja vaccinera personer på äldreboenden redan nu.

Kommer vaccinet räcka i år?

– Vi har räknat på det som ska gå åt och det finns en marginal uppåt. I första hand tittar vi på hur många äldre det finns i kommunerna, vilket ändras varje år, och tar höjd för det. Men det är väl tilltaget och det ska räcka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.