Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
200 anställda varslas när produktionen i fabriken på Arnö avslutas. Hör Jesper Schönbeck på Arbetsförmedlingen berätta om vad det innebär för kommunen och de varslade i klippet ovan.

Inga fler avgassystem i Nyköping – 200 varslas då Purem lägger ner helt

Uppdaterad
Publicerad

Purem, Eberspächers fabrik i Nyköping, har gått från att ha varit en av kommunens största arbetsgivare till att lägga ner helt. Det står nu klart efter måndagens besked att de sista 200 anställda varslas och produktionen i fabriken på Arnö avslutas.

Men någon större ökning av arbetslösa i Nyköping tror inte Arbetsförmedlingen på.

– De som varslas nu är attraktiva på arbetsmarknaden, säger Jesper Schönbeck, företagsrådgivare.

Som mest hade företaget över 1 200 anställda vid Nyköpingsfabriken, där tillverkningen av avgassystem till olika lastbilstillverkare sker.

Förlorade kunder

Men 2016 förlorade företaget viktiga kunder, och det blev början på en lång rad större varsel. 2019 varslades 450 av företagets kvarvarande drygt 700 anställda – ett av de största varslen i hela regionen enligt Arbetsförmedlingen.

– Rotorsaken är att våra stora kunder har valt andra leverantörer. Men det är en kommersiell fråga då vi har levererat i tid och haft bra leverantörer, säger Purems vd Marie Wiström.

Under 2021 fanns bara drygt 200 anställda kvar, och de får nu alltså också sluta.

Produktion hela 2022

Som längst kommer produktionen i Nyköping fortsätta året ut och Purem lämnar lokalerna helt i mars 2023, enligt Marie Wiström.

– De anställda har vetat om att fabriken stänger ner sedan 1 december 2021 men det är fortfarande inte klart när respektive person ska lämna. Det är något vi ska gå igenom de absolut närmaste dagarna, säger hon.

Trots att 200 personer räknas som ett större varsel tror inte Jesper Schönbeck på Arbetsförmedlingen i Nyköping att det blir någon märkbar skillnad i statistiken.

I klippet ovan berättar Jesper Schönbeck om utsikterna för de varslade och hur det gått för deras tidigare kollegor som fått gå efter tidigare varsel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer